Вижте защо

Актьорът Крис Хемсуърт обяви, че си взема почивка от актьорството, след като е научил, че има повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Звездата от „Тор“ направил откритието, след като се подложил на тестове като част от неговата документална поредица "Limitless".

Try @CentrFit free for 6 weeks and join me on the #LimitlessWithChrisHemsworth Challenge https://t.co/PTnOyT6kQW pic.twitter.com/bKVr4MAi2u

— Chris Hemsworth (@chrishemsworth) November 20, 2022

Той сподели пред "Vanity Fair", че тестовете потвърждават неговия „най-голям страх“ и сега ще се опита да предприеме „превантивни стъпки“.

Болестта на Алцхаймер може да предизвика деменция, което води до объркване, проблеми с паметта и комуникацията. Хемсуърт научил, че има наличие на две копия от гена ApoE4 - едновременно от страна на майка си и на баща си, което го прави между осем и 10 пъти по предразположен към развитие на болестта, отколкото хората, които не са носители на този ген. Около 2 до 3 процента от населението носи по две копия на гена.

„Не е като да ми е връчена оставката“, каза Хемсуърт. Той добави: "Новината наистина предизвика нещо в мен, за да искам малко почивка“.

Братята Хемсуърт - красиви, атлетични и секси (ГАЛЕРИЯ)

„Ако погледнете превенцията на Алцхаймер, ползата от превантивните стъпки е, че те засягат останалата част от живота ви“, каза той. „Всичко е въпрос на управление на съня, управление на стреса, хранене, движение, фитнес. Всичко това са едни и същи инструменти, които трябва да се прилагат по последователен начин.“ Поредицата "Limitless" показва как Хемсуърт тества тялото си и да изследва начини да живее по-дълго и по-здравословно.

Той обясни, че не е диагностициран с болестта на Алцхаймер, но е бил предупреден за повишения риск от развитието ѝ. „Това не е предетерминиран ген, но е силна индикация“, каза той. „Преди десет години мисля, че се смяташе повече за определящо“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.