Темата коментират Милен Керемедчиев и Тихомир Безлов

България никога не е била много близо до Шенген. Изискванията не се менят - борба с корупцията и организираната престъпност, както и върховенство на закона. Вървим вкупом с Румъния без да имаме значителен напредък. Хърватия е много по-изгодна позиция, мигрантският натиск не е толкова тежък. Това заяви за "Твоят ден" експертът по международни отношения Милен Керемедчиев.

По думите му не трябва да се оставя само на евродепутатите темата за Шенген, а са необходими двустранни разговори на дипломати и министри. "Трябва да вадим "изправена" политика, членството в Шенген ни се полага като членове на ЕС. По-твърдата позиция стои много по-силно. Не трябва да ни подритват за пореден път", категоричен е той.

Вицеканцлерът на Австрия срещу ветото върху разширяването на Шенген

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията смята, че много повече мигранти минават през Хърватия, отколкото през Унгария. "Трябва да поискаме данни от Австрия за тяхната биометрия за преминаващи мигранти. Бих препоръчал да се поискат данни и от Нидерландия. В рамките на 5 месеца трима полицаи бяха убити на нашата граница и един тежкоранен. Харчат се огромни ресурси, за да се спре мигрантския поток и пак сме в ролята на слабия играч. Проблемът не е само наш, има много път докато един мигрант стигне до Германия", смята той.

Според него със сигурност по отношение на организираната престъпност има още какво да се направи. "България лесно би могла да вози бежанците от едната си граница до другата, защото те не искат да останат у нас. Така че нямаме особен интерес да ги спираме, но въпреки това отделяме сериозен ресурс да ги спираме, това трябва да се казва", подчерта Безлов.

Повече гледайте във видеото.