Електрическият двигател дава място за творчески идеи

Новият електрически двигател дава шанс на дизайнерите да преоткрият формата на колите. Прототипите на автомобилните производители показват, че дизайнът на превозните средства ще претърпи радикална промяна.

Паоло Туминели е професор по дизайн, който от години се занимава с формите на коли и се среща с главните дизайнери на автомобилните производители.

„Индустрията осъзна, че новата форма на придвижване носи със себе си изцяло нова архитектура. Това е като прехода от конска карета към автомобил. Така трябва да бъде и с електрическия двигател”, смята той.

„В продължение на 100 години дизайнът на автомобила се изграждаше около един основен компонент - двигателя. Мощността, трансмисията, охлаждането, механиката бяха колата. А шофьорът стоеше някъде до скоростния лост”, подчерта Туминели.

Според експерта електромобилността означава свобода да се преработи напълно пространството, в което се придвижваме. „Тя намалява механичните компоненти на двигателя с 2/3, а останалата трета лесно може да се съхранява в модули”, добавя той.

Големият капак над двигателя вече не е необходим, а електрическите двигатели вече не се нуждаят от въздушно охлаждане. Така, пространството, традиционно заето от радиатора, сега предлага място за изследване на творчески идеи.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.