Тя е създадена за по-добър контрол

Още по-строг контрол върху нарушителите на пътя. От Автомобилната администрация представиха новата система, която позволява в реално време да се провери цялата информация за шофьорите на камиони. И то не само за тях, но и за превозните средства. Актовете вече ще влизат директно в системата и ще могат да бъдат разпечатани и връчени веднага.

Системата позволява на проверяващите да получат всички данни за водача, който са спрели на проверка, електронно и в реално време. В тази система ще има информация за това дали превозвачът е рисков, или рядко при него са откривани нарушения в миналото. Ако по време на проверката се установи нарушение, актът ще се вписва в системата автоматично.

Самите актове ще се разпечатват още на терен чрез мобилни термопринтери. Автомобилите на проверяващите пък ще бъдат снабдени с ПОС терминали, за да може плащането при нарушение да става веднага. Според експерти директното разплащане ще облекчи транзитния трафик, тъй като през България преминават много международни превозвачи, които към момента трябва да изчакат у нас, докато платят актовете си.

Владимир е дългогодишен шофьор на тир. Често е спиран за проверки на пътя. Обяснява, че обикновено инспекциите отнемат време. „Горе-долу около час време си минава. Зависи какво искат да гледат - тахографа, разпечатки, документи, каквито се сетиш”, каза той.

Вместо с химикал в ръка, скоро всички проверяващи ще държат таблети. Чрез тях ще проверяват историята на шофьора при предишни проверки. И ще въвеждат нови данни в системата. Ще могат да видят и дали водачът е рисков или изряден.

„Целта е да се извършва реален и обективен контрол“, подчерта изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Бойко Рановски.

Владимир сам определя себе си като нерисков водач. Но се е случвало да му съставят акт. Проблемът според него е, че процедурата по разплащане е тромава и дълга.

Едно от нововъведенията при подобен тип проверки е, че в бъдеще ще се плаща с ПОС терминал. Идеята е от тази промяна да се възползват предимно чуждестранните превозвачи, които минават транзитно през страната.

„До момента практиката беше следната - този водач се завеждаше в нашето поделение, където се издаваше наказателно постановление. Водачът плащаше наложената глоба и го освобождавахме“, каза Рановски.

Сега шофьорът ще получава наказателното постановление на мястото на проверката. То ще се разпечатва от мобилни принтери.

„Там, където екипите имат ПОС терминал, ще може плащането да бъде извършено веднага, така че превозвачът да бъде освободен”, заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Новата информационна система е свързана с европейска. Така данните на българските шофьори ще са достъпни при проверки в чужбина, а данните на чужденците – у нас.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.