Вижте какво установиха учените

Учени откриха причината за цветния блясък на малка рибка от Тайланд, чиято кожа е почти изцяло прозрачна, предаде АП.

Блестенето идва от вътрешността на рибата, установи проучване, публикувано в списанието „Сборник на Националната академия на науките на САЩ“.

Kryptopterus bicirrhis https://t.co/FkV4rJqCbh pic.twitter.com/N4dmv1EG2i

— Diapteron Limited (@diapteron_uk) March 13, 2020

Светлината преминава през кожата на животното и се сблъсква с малки структури в мускулите, които я превръщат в дъга от цветове. Стъкленият сом е вид, характерен за реките на Тайланд. Дълъг е обикновено само няколко сантиметра и се продава по целия свят като рибка, подходяща за аквариуми.

Incredible Nature ! Tropical Freshwater Fish 🐟 ❤ The Glass Catfish (Kryptopterus bicirrhis) is an Asian glass catfish of the genus Kryptopterus. https://t.co/m0PWPd5kK5 pic.twitter.com/MZahlmVcGM

— Soumitra Dasgupta (@Soumitra_369DMX) June 11, 2022

Учени: Котките са опитомени преди 12 000 години

В природата този блестящ ефект с цветовете на дъгата се среща и при други животни, които обикновено имат лъскава кожа или външна обвивка – като перата на колибровите птици или на пеперудите, обясни биологът от университета на щата Аризона Рон Рутовски.

#Itidiscencia 🌎 Kryptopterus bicirrhis #PezGato pic.twitter.com/wAJNRD1cOJ

— 🅸🅽🅵🅾🆂🅸🆂🅼🅾🅻🅾🅶🅸🅲 (@EarthquakeChil1) February 22, 2023

40% от растенията и животните в САЩ - застрашени от изчезване (ВИДЕО)

Стъкленият сом обаче няма лъскави люспи, а множество структури в мускулите, които могат да превърнат светлината в цветна дъга. Изследователите установяват това, след като осветиха тялото на сома с различни видови светлина и лазери. Докато рибата плува, мускулите се отпускат и свиват, което създава тази блестяща гама от цветове.

虹色に輝くナマズ🐠#glasscatfish #kryptopterusbicirrhis #トランスルーセントグラスキャット #ルーセントグラスキャット #アクアリウム #aqua #淡水魚 #ナマズ #熱帯魚紹介 #虹色に輝く #水草レイアウト水槽 pic.twitter.com/MMUuR2veGJ

— GLOBALiST AQUA (@AquaGlobalist) January 4, 2021

Някои видове използват оцветяването си, за да търсят партньори за чифтосване или като предупредителен сигнал, но дали блестенето на стъкления сом обслужва конкретна цел не е ясно, каза Рутовски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.