Представителите на коалицията изредиха своите приоритети

След срещата си с ГЕРБ-СДС президентът Румен Радев продължи преговорите за съставяне на кабинет с втората политическа сила от изборите на 2 април – ПП-ДБ.

„Вашата заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел, а днес вие влизате в разговори с ГЕРБ. Важно за обществото е да знае докъде може да стигнете с този политически компромис. Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат. Ако това не се случи, как виждате вариантът, когато мандатът дойде към вас?”, запита Радев в началото на преговорите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Той поиска да знае приоритетите на ПП в законодателството и изреди Плана за възстановяване и устойчивост, членството на страната ни в Шенген и еврозоната.

Радев попита директно представителите на ПП-ДБ кога виждат подходящото време за връчване на първия мандат.

„Радвам се, че около една година по-късно  и два цикъла избори – най-накрая стигаме до законодателната програма и приоритети на последния редовен кабинет”. Това подчерта от своя страна съпредседателят на ПП Асен Василев. и допълни: „Задаването на нов начин на управление на публичните финанси, вече има разбиране в българското общество и партиите, че тези пари трябва да се управляват така, че да стигат до всички българи, а не само до избрани.  Въпросът със съдебната реформа вече набира подкрепа, макар и декларативна. Еврозоната и Шенген  - вече се вижда подкрепа – тези процеси да бъдат завършени”.

Под думите му ПП и ГЕРБ са политически опоненти. „Ние смятаме, че модела, по който трябва да се развива страната е различен, Но по тези приоритети, след два цикъла избори, успяхме да намерим основа – законодателна и формула в парламента, тези закони да бъдат приети. Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават. Но има ясни граници, които не могат и не трябва да се прекрачват.

„Успяхме да постигнем в парламента консолидация около един безспорен дневен ред, Който дори партиите, които не намериха възможност да се включат в гласуването за избор на председател, не отрекоха неговите приоритети”, заяви и съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Единни сме по един въпрос – можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант – само с втория мандат. По причини, които многократно сме обяснявали. но това не пречи да работим с нашите опоненти по конкретни задачи”, допълни Иванов.

"Това, което си казахме с президента е, че цяла България трябва да има общи приоритети, по които да работим заедно и времето на този парламент трябва да бъде подсигурено, за да може тези приоритети да бъдат придвижени. Говорихме, че внасянето на бюджет и времето, което отнема той – също трябва да бъде отделено. Потвърдихме и нашата заявка, че с първия мандат няма да подкрепим правителство, но ще бъдем конструктивни по всички политики. А с втория мандат – ако се наложи и стигнем до там – ще предложим кабинет и ще поемем политическата отговорност”, заяви след консултациите при държавния глава съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Поне до 15 юни трябва да работи парламентът, за да има бюджет", подчерта и Асен Василев.  Румен радев потвърди, че служебния кабинет ще внесе бюджет в срок до края на месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.