Червена боя беше хвърлена по сградата по време на протеста, наречен „Поход за мир”

Остри реакции след вандалската проява срещу сградата на Европейската комисия в София. Европредставителството беше залято с червена боя в неделя, по време на протест, наречен „Поход на мира”. В него се включиха представители и привърженици и на партия „Възраждане”.

Реакции дойдоха, както от Европа, така и от политически партии у нас. Актът на българските протестиращи получи критиката на председателя на Европарламента. В пост в Twitter Роберта Мeцола пише, че осъжда този вандалски акт и допълва, че въпреки всичко подкрепата на Европа за Украйна ще става все по-силна. Външното ни министерство също се обяви против тези действия.

Активисти на "Възраждане" заляха с червена боя сградата на ЕК у нас (ВИДЕО)

Темата влезе и в дневния ред на политиците, а лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов обяви, че не вижда нищо нередно в заливането с боя и че подобни неща се случват в редица европейски градове.

 

The building housing the European Parliament Liaison Office in Sofia was targeted by vandals unhappy with our stance in support of Ukraine. We will clean it up. Our backing of Ukraine will get stronger. Our voice condemning Russia's invasion will only get louder. #SlavaUkraini pic.twitter.com/IHB38RCkXs

— Roberta Metsola (@EP_President) May 21, 2023

Ден след атаката срещу представителството на ЕК в София, започна почистването на сградата. Докато работници опитваха да отмият червените петна, ръководителят на представителството на Комисията в София призова властите да не подминават с лека ръка случая. „Аз дори не го наричам инцидент, защото то не се случва за пръв път. Право на протест имат всички граждани в Европа, за разлика от тези в Русия и други тоталитарни режими. Това, което се представя като мирен протест, всъщност са едни вандалски прояви”, коментира Цветан Кюланов.

Критики отправиха и политици. С пост в социалните мрежи Бойко Борисов определи като „изключтелно тревожно”, че тази проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България. С обща позиция от коалицията ПП-ДБ  осъдиха поругаването на Дома на Европа  и подчертаха, че в български градове са се провели „срамни демонстрации с руски знамена, които са политизирани, заради участието на партия „Възраждане“.

Костадин Костадинов отговори. „Аз го разбирам като похвала за изразената гражданска позиция. Няма как да приемем каквото и да е чуждо влияние, пък всичките тези изявления от вчера бяха апотеоз на лицемерието – крадецът вика „Дръжте крадеца”. С вчерашната акция ние им показахме, че българските граждани вече се еманципират, показахме, че няма да бъдем контролирани отвън и това нещо влудява марионетките”, каза Костадинов.

Почистването на сградата на Дома на Европа ще продължи два дни.