Актрисата от "Дракула", "Къщата на духовете" и "Битълджус" има рожден ден

Порасналото момиче от "Едуард Ножиците" и "Дракула" Уинона Райдър навършва 52 години на 29 октомври. Тя е родена с името Уинона Лора Хоровиц в окръг Олмстед, Минесота и е кръстена на близкия град Уинона в щата. Тя е дъщеря на Синтия, автор и видео продуцент, и Майкъл Хоровиц, издател и книжар.

Семейството на баща й е с еврейски украино-румънски корени. Тя е израснала в ранчо в Северна Калифорния, където няма електричество. Райдър има по-малък брат, Юри, който е кръстен на първия човек в космоса Юрий Гагарин, и двама по-големи полубратя и сестри от предишния брак на майка ѝ. Семейни приятели на Райдър са Тимъти Лиъри, който е и нейн кръстник, както поетите от Beat Movement Алън Гинсбърг и Лорънс Ферлингети, и автора на научна фантастика Филип К. Дик.

Райдър се премества с родителите си в Петалума, Калифорния когато е на десет години и се записва в класове по актьорско майсторство в "American Conservatory Theatre". На 13 години тя се явава на прослушване за филма "Desert Bloom" (1986), но не получава ролята. Режисьорът Дейвид Селцер обаче я забелязва и я избира за "Лукас" (1986). Когато я питат как би искала името ѝ да се появи в надписите, тя предлага "Райдър", тъй като албума на соул и рок музиканта Мич Райдър  свири като фон в този момент.

След като я вижда в "Лукас", режисьорът Тим ​​Бъртън решава да включи Райдър в "Beetlejuice" (1988). Филмът жъне големи успехи, а изпълнението на Райдър получава положителни оценки от критиците.

Уинона е избрана за ролята на Мери Корлеоне в "Кръстникът" III (1990), но трябва да се откаже от ролята, след като се разболява от грип.

По-късно актрисата участва в "Невинни години" (1993), който е режисиран от Мартин Скорсезе. За него Уинона казва, че е "най-добрия режисьор в света".

През 1992 г. тя участва заедно с Киану Рийвс и Гари Олдмън в "Дракула", филмът е успешен, а Уинона е високо оценена от експертите. Ппез 1993 г. Уинона е част от екипа на "Къщата на духовете", екранизиран роман на Исабел Алиенде, с участието на Мерил Стрийп, Глен Клоуз и Джеръми Айрънс.

Филмът „Малки жени“ (1994) ѝ носят признанието на критиката. Райдър получава звезда на Алеята на славата в Холивуд, Калифорния.

Кариерата на актрисата не винаги върви по пътя на успеха. В личния живот тя също преминава през трудни моменти. През декември 2001 г. Райдър е арестувана за кражба на дизайнерски дрехи и аксесоари от магазин в Бевърли Хилс. Срещу нея е повдигнато обвинение. Райдър е обвинена и за притежание на наркотици, сред които определени лекарства, но прокурорите оттеглят обвинението, след като става ясно, че препаратите са назначени от лекар. През декември 2002 г. актрисата е осъдена на три години пробация, 480 часа обществено-полезен труд и глоба.

Райдър споделя, че инцидентът се е случил в труден момент от живота й. Тя добавя, че болкоуспокояващото лекарство, което й е предписано е оказало влияние върху преценката й. По-късно лицензът на лекаря, който е предписал медикамента на Уинона е отнет от Медицинския съвет на Калифорния, заради неетично предписване на лекарства.

Кариерата на актрисата продължава да бъде на приливи и отливи. През 2016 г. Райдър участва в научно-фантастичния хорър сериал "Stranger Things".

През 2024 г. феновете й ще могат да я видят в "Бийтълджус" 2 под режисурата на Тим Бъртън.

While Tim Burton has announced his plans to make Beetlejuice 2, and Winona Rider and Michael Kenton are attached there isn't much more known. These non-official posters have been floating around for about a year. By Alex Murillo https://t.co/yXsarEabnW pic.twitter.com/voKfwToGCm

— Matthew Alan Mullins (@MatthewAMullins) June 3, 2022

Райдър се грижи за домове в Сан Франциско, Лос Анджелис и в Ню Йорк. Също така развива и филантропска дейност за "Фонда за колеж на американските инцианци", който изпраща индианци с ниски доходи да се обучават университет.

Тя се определя като еврейка.

Актрисата страда от безсъние и е била жертва на преследване.

Уинона отдава огромно значение на Тим Бъртън за успехите в кариерата й.

Relationship Goals🙌: Johnny Depp and Winona Rider pic.twitter.com/69g55WQphw

— enigma (@NaiveMess) August 18, 2013

Името на актрисата се свързва с една от татуировките на Джони Деп, която той после преправя. Двамата имат връзка между 1989 и 1993 година.

Уинона Райдър в защита на Джони Деп срещу обвиненията за побой

От 2011 година партньор в живота на Уинона е Скот Маккинли Хан.

Райдър е призната от Академията за филмово изкуство и наука за следните изпълнения: 66-и награди "Оскар" (1994) - най-добра актриса в поддържаща роля, номинация, за ролята в "Невинни години"; 67-и награди "Оскар" (1995) - най-добра актриса, номинация, за ролята в "Малки жени".

Райдър е номинирана за три награди "Златен глобус", като печели една статуетка.

Актрисата има номинация за награда на "Британската филмова академия", седем награди на Гилдията на актьорите, от които печели една, както и номинация за "Грами" .