Средствата ще бъдат осигурени за сметка на предвидените в централния бюджет за 2023 г.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 37 млн. лв. по бюджета на Централната избирателна комисия за 2023 г. Средствата са за финансово обезпечаване на извършени дейности, свързани с протичането на изборния процес на произведените избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.

ЦИК: Съхранението на машините за гласуване в частен склад струва около 1 млн. лв. за 3 години

Финансовият ресурс е за сключени договори от ЦИК, свързани с осигуряването на машинното гласуване, изработка и доставка на специализирана хартия за бюлетини от машинното гласуване, на хартиени бюлетини за гласуване, за компютърна обработка на данните от гласуването и за издаването на Бюлетин за резултатите от изборите за общински съветници и за кметове през 2023 г.

Средствата ще бъдат осигурени за сметка на предвидените в централния бюджет за 2023 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, както и чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2023 г.

Старт на регистрацията на партии и коалиции за местните избори

Припомняме, че кабинетът отпусна 151 млн. лв. за вота на 29 октомври. В тази план сметка не се включваше обновяването на софтуера за машините, тъй като тези устройства не бяха използвани за местни избори. За сравнение изборите през 2019 струваха 71,9 млн. лева.