Според спортния журналист Борислав Борисов има много причини за успешната адаптация на Груев

Вълна от суперлативи за българския халф Илия Груев. Той се превърна в хит сред футболните общественици във Великобритания. Експерти предричат бляскава кариера на таланта.

В разгара на миналото футболно лято Груев смени Германия с Англия. Или „Вердер Бремен” с „Лийдс”. И сякаш от нищото на сцената изгря футболният му гений.

Груев получи диригентската палка, но едно от любимите качества на феновете са перфектните му шпагати. „На мен лично много ми напомня с някои от чистите шпагати на покойния Трифон Иванов“, каза председателят на официалния фен клуб на "Лийдс" в България Момчил Ганчев.

Историята на Моника Селеш, която покори върха на тениса преди да бъде ранена на мач с Малеева

Момчил е привърженик на „Лийдс” от началото на 90-те години. Статистиката на българина показва, че процентът точни подавания на Груев в много от мачовете е над 95%.

„На него му се иска да подава все повече напред. В последните няколко мача дори има два голови паса, очевидно е, че работи в тази посока“, допълни Ганчев.

Мениджърът на „Лийдс” Даниел Фарке казва, че българинът е сред най-големите професионалисти, с които е работил.  

„Даниел Фарке отдели специално внимание на Илия Груев. Говори за това, че той идва първи, тръгва си последен на тренировка. Самият той каза, че може би в кариерата си не е виждал такъв човек, който да влага толкова много старание“, коментира още Ганчев.

Според спортния журналист Борислав Борисов има много причини за успешната адаптация на Груев във Великобритания. „Една от най-важните причини е интелектът на Илия Груев – младши като футболист. Той успява така да играе, без да изтъква себе си, без да изважда себе си на преден план, а да прави така, че отборът да е ефективен“, посочва Борисов.

Христо Стоичков пусна дебютна песен (ВИДЕО)

Но възможно ли Груев да се превърне в първия българин след Димитър Бербатов с пробив във Висшата лига на Англия? „Аз много се надявам „Лийдс” да се върне във Висшата лига, заедно с Илия Груев. Той не остава незабелязан, вече доста клубове от Висшата лига гледат към него, но „Лийдс” няма да продаде Груев на друг клуб“, добави спортният журналист.