Спасяването на фактите се оказа най-трудната битка

Броени дни след еуфорията от края на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г. светът замлъкна от ужас. В ранните часове на 24 февруари Русия започна военна офанзива в Украйна, определена от Кремъл като „специална военна операция“.

В изненадващо телевизионно обръщение президентът Владимир Путин каза:

„Който се опита да ни попречи и още повече - да създаде заплахи за страната ни, нашият народ, трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще доведе до такива последици, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята".

Военните действия в Украйна засегнаха всеки аспект от живота не само в Европа – доставките на газ, износът на зърно, финансовите пазари, политическата картина по света. Отключи се и нов бежански проблем. Сред най-засегнатите обаче се оказа медийният свят. Неверни твърдения, забранени телевизии, ограничена интернет информация, манипулирани снимки и видеа, държавна пропаганда. В океана от информация далеч не всичко, което четем, гледаме и слушаме за войната в Украйна, отговаря на истината.

Сред най-емблематичните битки на територията на информацията беше Буча.

В края на март, на около 40 км северозападно от Киев, бяха открити над 400 убити цивилни граждани - тела, премазани от танкове, вързани и изтезавани, разстреляни хора. Първоначално руското правителство твърди, че при изтеглянето на войските от Буча на 30 март трупове по улиците не е имало. Сателитни снимки и проверени кадри обаче показаха обратното – телата на стотиците убити са факт. ООН обяви, че започва разследване.

Биологични оръжия, финансирани от САЩ

Малко след началото на войната в публичното пространство се разпространи слух, че САЩ са финансирали, разработили и изпълнили секретни програми за биологични оръжия в украински лаборатории. Тествали са ги върху местното население и са снабдили Украйна с тях, за да атакува Русия. Зеленски отхвърли обвиненията. Пентагонът излезе с официално опровержение.

ООН също обяви, че няма никакви данни за наличието на тайни биологични оръжия в Украйна. Учени и експерти от различни държави представиха информация за работата на биолаборатории в Украйна, които обаче работят за изучаването и идентифицирането на патогени. И определиха информацията на Русия като преднамерена манипулация. И до момента никой не е намерил доказателства за съществуването на лаборатории в Украйна, които произвеждат биологични оръжия.

Хиляди манипулирани снимки и видео кадри заляха интернет пространството

Фалшиви апокалиптични снимки показаха предполагаема атака над украинския град Мариупол. Проверка на разпространените кадри показа, че те са стари - от гръмотевична буря, от която се чуват оглушителни звуци. Видеото със силен звук и внезапни проблясъци в небето е заснето в руския град Волжск на 28 юни 2021 г. В часовете след началото на руската инвазия в Украйна хиляди потребители споделиха изображенията в Twitter, Facebook, Instagram и TikTok.

Este video que aseguraba que un ataque a la ciudad de Mariúpol estaba sucediendo, no era más que el video de una tormenta eléctrica en la ciudad rusa de Volzhsk el 28 de junio de 2021. Video de @Elbandi_ pic.twitter.com/ROGIz8jglL

— ATiempo.Tv (@ATiempoTv) February 25, 2022

В социалните мрежи бяха разпространени и кадри, с които се твърдеше, че Русия е показала атомна бомба след инвазията в Украйна. „Русия показва атомна бомба от 50 мегатона (Цар), 4000 пъти по-мощна от тази на Хирошима“, предупреждава потребител, който сподели видео в TikTok, на което може да се види как мъже откриват гигантско взривно устройство. Оказа се, че кадрите са на реплика, показана през 2015 г. на изложение за най-мощното ядрено оръжие в историята, взривено през 1961 г. На излъчените кадри може да видите логото на руската телевизионна мрежа RT, която публикува това съдържание в канала си в YouTube на 23 август 2015 г.

Една от най-популярните снимки от началото на войната в Украйна е на момиче, седнало в автобус с оръжие в ръка. Фотосът, публикуван в мрежите, придружен с коментари като „Ежедневието в Украйна“ или „Младо украинско момиче, отиващо на работа в автобус, но подготвено в случай на руска инвазия“. Проверка на изображението показа, че снимката изобщо не е направена в Украйна, нито е актуална. Кадърът е от Русия и е заснет през 2020 г. Главният герой е руската инфлуенсърка Екатерина Гладких, която се връща от снимки в родината си през март 2020 г., Впоследствие тя се превърна в лице от популярно меме.

As noted by France 24 (French television channel), this photo does not date from 2022, and was not taken in #Ukraine. It was caught on a bus on March 27, 2020, in Siberia, and shows #EkaterinaGladkikh, a young Russian accustomed to staging herself for her Instagram account. pic.twitter.com/55yABHqLHw

— Daniel Brobecker (@DanielBrobecker) February 22, 2022

Още в началото на войната изображения на десетки противовъздушни ракети в нощното небе на Украйна разтърсиха социалните мрежи. Записът, пуснат в социалните мрежи, показва проблясъци и светлинни кълба в нощното небе над града, а на фон се чува сирена за въздушна атака и експлозии. Всички кадри се оказаха фалшиви - от видеоиграта War Thunder.

В мрежата беше разпространено и видео, показващо предполагаема въздушна атака на украинска територия след нахлуването на Русия. Видео, което се оказа инфографична симулация на Втората световна война.

Публикации, разпространени в социалните мрежи, свързаха кадрите на силна конфронтация и въздушни бомбардировки. В действителност изображенията не са свързани с нахлуването в Украйна, а са цифрова анимация на Втората световна война, както е посочено от потребителя, първоначално е качил материала.

В мрежата бързо се разпространиха и изображения на млада плачеща жена, която твърди на различни езици, че 17-годишната дъщеря на президента, Александра Зеленска, „мрази баща си“ и го нарича „нацист“ и „убиец на украинския народ“. Руски уебсайтове също споделиха твърдението. Жената на снимката въобще не е дъщерята на Зеленски, както показа проучване на DW Factcheck. Снимката е взета от видео на съвсем различно момиче, появило се в интернет през 2017 г. Дъщерята на Зеленски e родена през 2004 г. и е значително по-млада от жената във видеото.

Oleksandra Zelenska, dochter van de Oekraïense president Zelensky is niet naar Polen gevlucht nadat ze haar vader had uitgemaakt voor nazi. De foto die bij het bericht op sociale media wordt getoond komt uit Rusland en stamt uit 2017. https://t.co/D7ttXk4JoF

— Rudy Bouma 🧑‍💻🎦 📺 (@rudybouma) May 6, 2022

В друг случай президентът бе представен във фалшиво видео, създадено с помощта на изкуствен интелект (AI). В кадрите той „насърчава“ своите граждани да „оставят оръжието“ и да се предадат.

Впоследствие много други клипове бяха споделени онлайн. Сред тях беше и манипулирано видео, което „уличава“ Зеленски в притежание на големи количества кокаин, какъвто слагал на бюрото си по време на видеоконференции. Проверка на кадрите показа, че наркотикът е поставен с помощта на изкуствен интелект, а оригиналните кадри на същото видео показват, че бюрото му е празно.

Zelenski está nervioso. Resaca, diarrea, drogas...@adoabdelhamid11 @albertolastiene @azoteperverso @celticum @Frank2wqwtwq @GabrielleLop17 @GBUforyou pic.twitter.com/j4a85WxBsh

— Manuel Polo (@ManuelPolo500) June 2, 2023

De algun lado Zelenski debe sacar su Leche en Polvo. Obvio que va a cambiar las armas por drogas y triangular los fondos a fideicomisos. El tipo se ha hecho casi billonario durante su presidencia. pic.twitter.com/E7vrMTjaGu

— Popckorn ☦️ MiG-35 🅉 (@GuadalumpenOne) May 31, 2023

2⃣ Vídeos manipulados de Zelenski consumiendo drogas Un día después de la invasión de Rusia, Putin calificó al gobierno de Ucrania como una "pandilla de drogadictos y neonazis". ➡️https://t.co/h6nDp1baSH Desde entonces, hubo una gran difusión de imágenes relacionadas. pic.twitter.com/jzC4PmEBvZ

— Esther SV (@esolerv) May 27, 2023

От началото на войната са създадени множество фалшиви профили във всички социални медии, стотици манипулирани видеоклипове и редактирани снимки, които нямат нищо общо с действителността. В редица държави бяха забранени руски медии, Русия пък обяви десетки медии за нежелани организации.

Руската Дума прие и закон, според който разпространителите на "фалшива информация", подлежат на затвор между 3 и 15 години. Беше обявен и списък със забранените медии, сред които „Медуза“, телевизионния канал „Дождь“, „Ехо Москва“, BBC, Радио „Свободна Европа“, „Дойче Веле“, „Настоящее время‘ и редица други. Част от тях се изнесоха и започнаха работа в други държави.

От своя страна ЕС отне лицензите на руския телевизионен канал "Русия днес" и на информационната агенция "Спутник", като забрани на операторите на територията си да ги излъчват. Във всички държави бяха създадени специални медийни звена, които работят по проверка на фактите и борба с фалшивите новини. 

И въпреки всички опити, истината се оказва първата сигурна жертва на военните действия, а спасяването на фактите – най-трудната битка.