Лидерът на беларуската опозиция, който е в изгнание от 2020 година, е на посещение у нас

Председателят на Народното събрание Росен Желязков разговаря с лидера на опозицията в Беларус Свeтлана Тихановска, съобщават от пресцентъра на парламента. 

"Приветстваме желанието на Беларус за установяване на демокрация и спазване на основните демократични принципи в страната – върховенство на закона, провеждане на свободни и честни избори, зачитане на правата на човека и основните свободи, плурализъм и свобода на словото". Това отбеляза на срещата председателят на българския парламент. "Народното събрание е готово да сподели своя опит, натрупан в годините след демократичните промени в България, и да съдейства за обмен на успешни парламентарни практики", подчерта Желязков.

Борисов пред Тихановска: Ще предложим в парламента да има група за приятелство с Беларус

Председателят на парламента увери Свeтлана Тихановска, че България подкрепя усилията на опозицията в Беларус за установяване на демократичен обществено-политически порядък в страната. "Ние разбираме, че Беларус е част от Европа и стремежът на беларуския народ е да споделя демократичните ценности и достижения на всички европейски държави", добави той.

"Българският и беларуският народ споделят сходна историческа съдба и стремежът ни е да съдействаме за по-доброто познаване и развитие на нашите отношения", отбеляза Свeтлана Тихановска. Тя подчерта, че опитът на България в присъединителния процес и нейните позиции в ЕС би бил изключително полезен за Беларус. "Благодарим за подкрепата на страната Ви за инициативите на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество", обърна се тя към председателя на Народното събрание.