Румен Спецов остава начело на НАП

Първо решение на служебната власт - Агенция „Митници” с нов директор.

Георги Димов наследява Петя Банкова като директор на Агенция „Митници”. Банкова беше арестувана по обвинение за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. По време на церемонията по предаване на властта в Министерството на финансите само преди няколко часа служебният министър Людмила Петкова и предшественикът ѝ Асен Василев заявиха, че не разполагат с допълнителна информация около скандалния случай, но Василев каза: „Това, което се вижда от публичната информация към момента, честно казано, е несериозно”.

Досега Димов заемаше поста на заместник изпълнителен директор на НАП. „Основната задача на новия директор на Агенция „Митници” е с доказаните си експертни и ръководни качества да пренесе добрия опит и практики от НАП в митниците. Целта – повишаване събираемостта на приходите, както и да се осигури плавният преход по вливането на двете приходни агенции в Единна агенция за приходите. И да се внесе спокойствие в системата”, мотивира се Петкова.

Снимка: БГНЕС/ Георги Димов

Димов подчерта, че е следил в детайли какво се случва в Агенция „Митници” през последните дни. „Дайте ми възможност да вляза в ролята си на директор, за което нямам съмнение, че ще се справя, след като министър Петкова е решила, че аз съм човекът, който трябва да ръководи в момента агенцията. В рамките на няколко дни ще бъде отговорено на всички въпроси”, каза той.

Петкова посочи, че не биха искали да вземат отношение по темата с  обвиненията, повдигнати на бившия директор на митниците. „Това е работа на следствените органи. Нямаме право да се намесваме в започнало производство”, каза финансовият министър. Но уточни, че всичко ще бъде проверено както от Димов, така и от самата нея. 

„Досега Агенция „Митници” нямаше ръководител, който да упражнява ефективно функциите. Приходна агенция не може да бъде оставена, така че да не може да функционира нормално. Другото е поради по-ниската събираемост в тази агенция”, добави Петкова.

Румен Спецов запазва поста си начело на Националната агенция за приходите, заедно с останалите членове на ръководството на НАП. „Основната им задача е да продължат да работят за повишаване събираемостта на бюджетните приходи”, подчерта служебният финансов министър.

Снимка: БГНЕС/ Румен Спецов

„Аз го възприемам като една много положителна оценка за работата на целия екип. От мен винаги се е искало едно – да гарантирам плана за приходите. И към днешна дата той върви добре и нямам притеснения по отношение на неговото изпълнение. Благодаря на министър Петкова за оказаното доверие. Ще дам всичко от себе си аз и моят екип да продължим да работим така успешно. Единственото ми съжаление е това, че една много важна част от нашия екип – Георги Димов, ще напусне екипа”, посочи Спецов.

Бившият финансов министър Василев поясни, че приходните агенции „са си свършили много добре работата”. По последни данни към 5 април, цитирани от него, събраните от НАП приходи са били с почти 15% повече, сравнено със същия период на миналата година. Събраните приходи от Агенция „Митници” били с около 7% по-малко основно заради ДДС от внос на петрол и работещата на половин капацитет „Лукойл”. 

Традиционно, първите рокади, които се случват при смяна на кабинета, без значение редовен или служебен, са при директорите на приходните агенции.