През 2014 година 276 момичета изчезват от училище в Нигерия

На 14 април 2014 година „Боко Харам” отвлича 276 ученички от училище в град Чибок, 82 още са в плен, разказва Voice of America. Една от тях е племенница на Нкике Мутас. Той споделя, че са разбрали, че някои от момичетата вече са мъртви. Мутас моли правителството да съобщи имената им.

Дни след отвличането на ученичките, активисти се обединяват и основават движението BBOG, което настоява за спасяването на всички момичета. Днес вече участниците не се събират, а светът сякаш е забравил за това.

Освободиха 137 отвлечени от училище деца в Нигерия (ВИДЕО)

Ален Манасе, който е част от общността, споделя, че първоначално отвличането е предизвикало световна реакция на възмущение и заявка за подкрепа от страна на много държави. До момента 194 момичета са успели да се спасят – или са освободени, или са избягали.

Но заплахата от масово отвличане остава. Amnesty International казва, че в Нигерия са регистрирани 17 случая, при които най-малко 1700 деца са отведени от училища в Чибок.

Нигериец преплува 12 километра в подкрепа на психичното здраве (ВИДЕО)

Бандите често искат огромни откупи, за да освободят своите пленници. Нигерийските власти твърдят, че не са забравили отвлечените. Семействата на похитените и активистите на BBOG обаче не смятат, че това е вярно. Те твърдят, че правителството и военните не са показали достатъчно воля за справяне с проблема. Активистите са на мнение, че отвличанията от Чибок са само началото на безброй нападения, предава Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase