Размяната на реплики дойде покрай поисканата рокада в служебния кабинет

Формациите от доскорошната евроатлантическа „сглобка” си размениха обвинения във връзка с министерските рокади и това кой има договорка с президента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува бившите си партньори заради изявената позиция не срещу настоящия министър на външните работи, а срещу Даниел Митов. От ПП-ДБ пък заподозряха договорка между ГЕРБ, ДПС и президента.

Борисов отказа да коментира срещата в президентството и заяви, че отговорността за рокадите е само на премиера и президента. А той самият няма да приема други предложения след Митов. „Даже не знам, че се и срещат. Абсолютно тяхна работа, те носят цялата отговорност”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Последваха взаимни обвинения между досегашните партньори в управлението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това коя формация следва евроатлантизма и коя има договорка с президента.

„Те не реагират нито по министрите, които бяха в служебните кабинети на Радев. Не реагират за настоящия министър на външните работи. А срещу човека, когото взех от тях – Даниел Митов, и го направих заместник-председател. Партията го избра, за да имаме мост. Всеки ден е свързан с външния министър Митов. Ами не е честно това”, добави Борисов.

От ПП-ДБ направиха свой прочит: „Явно има тайна координация между Бойко Борисов, Делян Пеевски и Румен Радев, която впоследствие започва да се разпада, и се чудят как да си удържат сделката. Защо беше сложен този външен министър. Не може да ми се каже, че Борисов не го е знаел, или Пеевски не го е знаел, че е там. Впоследствие решават да го дръпнат. Сега изведнъж президентът казва „Моята част от договорката къде е. Защо ми махате външния министър”, обясни съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър

Освен за външния министър, заподозряха договорка и за министъра на правосъдието и на енергетиката Владимир Малинов заради сделката с „Боташ” в преговорите по която той е участвал.  „Под евроатлантическата кожа прозира нещо много по-различно. Прозира сделка за енергийния министър, сделка за Сарафов и неговия заместник, сделка с Радев и сделка за „Боташ”, посочи още Петков.

След всички нападки не беше изключен вариантът да разговарят и след изборите.

„Всичко зависи от тях”, обясни Борисов.

„Зависи от ГЕРБ. Дали ГЕРБ ще позволи да бъдат вкарани в „сглобка”, в която Пеевски в момента програмира с този състав и тази скрита архитектура на служебното правителство”, посочи Христо Иванов от ПП-ДБ.

От „Има такъв народ” обвиниха Христо Иванов заради промените в Конституцията.

„Той позволи тази криза да се случи в нашето общество, давайки възможност на Бойко Борисов да контролира изцяло в момента служебния кабинет”, заяви Станислав Балабанов.

Останалите партии не коментираха темата.