Търсенето на временна заетост в други страни крие рискове

Сезонни работници изхвърлени на улицата, тежки условия на труд, без трудови договори или работа без почивка – това са накратко оплакванията на хората, които отиват да работят сезонна работа в чужбина. Търсенето на временна заетост в други страни крие рискове. 

В Якимово се провежда информационна кампания за рисковете, които предприемат хората, решили да работят сезонно в чужбина. В селото мнозина избират този начин на препитание.

Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието

Според Анелия Иванова от КТ "Подкрепа" най-честото нарушение е нерегламентираното заплащане. "Договорите, които сключват, обикновено не включват заплащане на минималната часова ставка. Често работят повече от регламентираното работно време, а това не се заплаща. Не им се подсигуряват полагаемите отпуски. Това са данните за Франция. В началото хората много се страхуваха, но вече за щастие започват да си търяст правата", заяви тя.

По думите на зам.-кмета на Якимово сред проблемите е и предварително уговорената надница, която не се спазва. Председателят на сектор "Информиране" в Европейския орган на труда - Иван Ячик, сподели, че желаещи да работят в чужбина има. "Предоставяме информация за сезонна работа зад граница, защото всеки работник трябва да знае какви са правата му. Нека който има оплаквания, да потърси съдействие", призова той.