Рекордни дъждове отнеха живота на най-малко четирима души

Обединените арабски емирства обявиха, че ще предоставят 544 милиона долара за ремонт на домовете на семейства в страната, след като рекордните дъждове от миналата седмица причиниха мащабни наводнения и доведоха богатата на петрол държава от Персийския залив до пълен хаос.

Четирима души са загинали при наводненията в ОАЕ

"Научихме големи уроци при справянето с тежките дъждове", заяви министър-председателят шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум след заседание на правителството, като добави, че министрите са одобрили "два милиарда дирхама за справяне с щетите по домовете на гражданите", предаде АФП.

Съобщението идва повече от седмица след безпрецедентния потоп, който връхлетя пустинната страна, където превърна улиците в реки и затрудни работата на летището в Дубай, най-натовареното за международни пътници в света.

Летището в Дубай е под вода, отменени са полетите от и до България (ВИДЕО)

"Беше назначена министерска комисия, която да проследи този случай... и да изплати обезщетенията в сътрудничество с останалите федерални и местни власти", заяви шейх Мохамед, който е и владетел на Дубай, който беше един от най-засегнатите от седемте шейхства на ОАЕ.

Валежите, които са най-силните в Обединените арабски емирства от началото на записванията преди 75 години, отнеха живота на най-малко четирима души, включително трима филипински работници и един емиратски гражданин. Властите на страната не са оповестили официални данни за броя на жертвите.

Котка впи нокти в дръжката на врата на кола, за да не се удави (ВИДЕО)

Министрите от кабинета сформираха и втора комисия, която да регистрира щетите по инфраструктурата и да предложи решения, съобщи шейх Мохамед в публикация в социалната межа X.

"Ситуацията беше безпрецедентна по своята сериозност, но ние сме страна, която се учи от всеки опит", каза той.