Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

Народното събрание гласува окончателно промените в Закона за енергетиката. Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година.

На първо четене: Либерализацията на тока се отлага с година

Първоначално законопроектът предвиждаше излизането на свободния пазар на ток да се случи от 1 юли тази година. Според аргументите на вносителите страната ни няма готовност за промяната. Така, ако промените бъдат одобрени и на второ четене, либерализацията ще бъде факт от 1 юли 2025 г.

Срещу промените застанаха от „Продължаваме Промяната”, които се опасяват, че с отлагане на либерализацията може да загубим пари от Плана за възстановяване и устойчивост. 

Междувременно парламентът задължи правителството чрез министрите на финансите и енергетиката да направи всичко възможно за отпускане на 250 млн. на година за рекултивация на нарушените терени в мини "Марица-Изток".

Средствата са 1,2 млрд. лв. Решението задължава Министерският съвет чрез министрите на финансите и на енергетиката да предприемат действия за осигуряване на тези средства за периода 2024-2028г.

"Това са 4-5 месеца подаяния. С тези 200 млн., които им давате, не знам дали ще стигнат и до края на годината. Продукцията от Маришкия басейн се оценява на 3-4 млрд. вие давате 1,2 млрд.", заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

"На ваше място, господин Рибарски, щях да си мълча". Това заяви Делян Добрев, председател на ресорната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ-СДС. "Управлявахте 3 години. Взехте милиардите на мините и на ТЕЦ-а. 5,4 млрд. са източени от енергетиката за последните три години. За първи път ще даде НС пари за комплекса, ако не ви е срам, гласувайте против", подчерта Делян Добрев.

Гласуванията се случват на фона на протест на енергетици пред Народното събрание и Министерския съвет.