Постижението е на японеца Рьою Кобаяши, който е настоящият олимпийски шампион

Скокът от 291 метра на японеца Рьою Кобаяши няма да бъде признат за официален световен рекорд, обяви Междинародната ски федерация (ФИС). 

В сряда Кобаяши, който е двукратен носител на Световната купа по ски скок и настоящият олимпийски шампион, направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца в Хлидарфял в Исландия. Скокът бе организиран от спонсора на японеца.

Рекорд: Руснаци скочиха с парашут над Северния полюс от над 10 км височина (ВИДЕО)

Според ФИС обаче за световен рекорд не може да се говори, тъй като събитието "не е официално състезание, което се провежда по правилата на ФИС". Така световният рекорд в ски скока при мъжете остава на сметката на австриеца Щефан Крафт, който на състезание по ски полети записа 253,5 метра.

Постижението на Кобаяши е сравнимо с това на кениеца Елиуд Кипчоге, който през 2019 година пробяга маратон във Виена за по-малко от два часа. Тогава кениецът бе подпомогнат от серия от пейсъри и бе единственият участник в проявата. Неговото постижение от 1 час, 59 минути и 40 секунди не е ратифицирано като световен рекорд. Той се държи от сънародника му Келвин Киптум и е от 2 часа и 35 секунди. Киптум загина в началото на тази година при пътен инцидент в Кения.

Според пресата Кобаяши е опитал да направи скок от 300 метра, но ще трябва да атакува отново това постижение.