Възобновяемата енергия вече е много по-евтина от тази, произвеждана от изкопаеми горива

Очакваният рязък спад в разходите за батерии за съхранение през следващите години ще ускори преминаването към възобновяема енергия от такава, добивана от изкопаеми горива. Това заявиха от Международната агенция по енергетика, цитирани от „Ройтерс”.

Въпреки че възобновяемата енергия сама по себе си вече е много по-евтина от тази на централите, работещи с въглища и газ, метеорологичните условия може да прекъснат добива на слънчева и вятърна енергия. Това трябва да бъде съчетано със системи за съхранение на енергия, за да се осигурят надеждни източници.

Общите капиталови разходи за съхранение на батерии трябва да спаднат с до 40% до 2030 г., посочи базираната в Париж международна организация в своя доклад „Батерии и надежден енергиен преход”.

Нови ВЕИ търгове: Енергийното министерство дава 535 млн. лева за вятърни централи

„Комбинацията от фотоволтаици и батерии днес е конкурентна на новите въглищни централи в Индия. Само през следващите няколко години тази комбинация ще бъде по-евтина от новите въглища в Китай и газовата енергия в САЩ. Батериите променят правилата на играта пред очите ни”, посочи изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Според агенцията световният пазар за съхранение на енергия се е удвоил през миналата година до над 90 гигаватчаса.

Общият глобален капацитет за съхранение на енергия трябва да скочи шест пъти до 2030 г., като батериите се очаква да представляват 90% от този ръст, а по-голямата част от останалите 10% ще се дължи на водноелектрическата енергия.

МАЕ отбелязва, че намаляването на разходите за батерии ще помогне и за осигуряване на електричество на милиони хора без достъп до него до 2030 г. Почти наполовина ще паднат средните разходи за ток на т.нар. „мини мрежи” със слънчеви фотоволтаични системи, съчетани с батерии.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase