Вижте какво гласи

Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото което е напът да се случи и бъдещето което вече е било“ откриха в Градската градина в София. Това изречение, изписано в кръг без запетаи, представлява инсталацията, изпълнена по програмата на Столичната община „Навън“, и се намира на мястото на бившия мавзолей.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Този проект започва като инициатива на Столичната община преди повече от 3 години, когато са получени 8 проектни предложения за това място. Журито избра проекта на Красимир Терзиев. София има нужда от повече изкуство в градска среда и подобни творби имат ролята не само символно заради мястото, на което се намират, да провокират и да ни карат да се замислим”, заяви заместник-кметът по културата, спорта и образованието Яна Генова.

Призив за мир... от войнишки каски: Арт инсталация с послание в Забърдо

Идеята на художника Красимир Терзиев е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието, да помисли за минали събития, с визия за бъдещето. "Идеята на произведението е свързана с мястото, на което е разположено. Изречението е плод на тревога. То може да ни накара да се замислим за бъдещето и миналото", посочи авторът на инсталацията. На въпрос за изпуснатите запетаи Красимир Терзиев отговори, че това е направено умишлено. По подобие на художествената реч, в която се допуска авторът да се освободи от граматиката и в името на по-музикален израз, и тук са изпуснати запетаите. "Много съвременни поети и писатели използват този принцип", коментира също Терзиев.

Творбата е избрана през 2022 г. във второто издание на Програма „Навън“ на Столичната община сред осем други предложения. Проектът е гласуван и от Столичния общински съвет след обществено обсъждане с граждани и представители на културната общност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase