Силата на музиката, грабва сърцата на хората, казва Монева

Все по-рядко у нас се срещат хора, които заслужават титлата българско културно богатство. За нея обаче това определение би звучало дори леко скромно. Ръководеният от нея хор е красивата картичка на страната ни пред света, повод за гордост, радост и обединение. Тя е печелила много музикални награди, но надали има награда по-голяма от тази да съхраняваш българския фолклор през поколенията.

Ансамбъл „Чинари” и Ваня Монева откриха учебната година в училище в Иваняне

Ваня Монева е е диригента на хор, който след броени дни отбелязва 30 години на сцена.

„Вълнувам се преди подготовката за концерт, както и като изляза на сцената. Това е хубав адреналин, който ни държи в тонус. Помага ни да бъдем истински на сцената”, каза Монева.

Тя добавя, че често си спомня за първите стъпки на хора. „Плеяда от утвърдени звезди явно, тогава, са видели, че в мен има зрънце, което можем заедно да посеем”, добави тя.

ДИРИГЕНТЪТ И НЕГОВИЯТ ХОР: 25 години женски хор "Ваня Монева"

„Винаги се стараем нашите гласове да останат във времето”, казва още Монева. Според нея навън публиката се отнася с респект към гласовете, ритмиката и всичко свързано с българския фолклор.

Хор „Ваня Монева” участва и в саундтрака на филма от поредицата „Междузвездни войни” „Соло” (2018).

„Ние пеем за публиката”, казва Монева. Според нея българската музика е много дълболка и показва историята на народа. „Силата на музиката, грабва сърцата на хората”, казва Ваня Монева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase