Идеята е средствата да се използват в помощ на Украйна, включително и за оръжия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова Запада да не прави опити за конфискацията на руски активи и предупреди, че могат да последват ответни действия. Обсъжданата от САЩ, Великобритания и ЕС възможност е съпроводена от призиви средствата да се използват в помощ на Украйна, включително и за оръжия.

Песков намекна, че ако се предприеме каквато и да е стъпка към изземането на руски активи зад граница, Москва може да конфискува чуждестранни активи.  "Разбира се, при подобни решения ще възникнат много широки съдебни перспективи. И Русия естествено ще се възползва от тези съдебни перспективи и непрестанно ще отстоява своите интереси в този план", подчерта той. Говорителят на Кремъл предупреди, че и други чуждестранни инвеститори могат да загубят доверието си в Запада, ако той сложи ръце върху руските активи. "Надеждността изчезва за една нощ заради едно глупаво, необмислено решение", посочи Песков.

Звено в Световната банка ще финансира проекти в Украйна

След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС и други страни замразиха активи на Руската централна банка на стойност стотици милиарди долари, припомня ДПА. Настоящото предложение на ЕС не предвижда експроприация на основните активи, а идеята е приходите от тях да се предоставят на Украйна. "Руските активи не трябва да бъдат докосвани. В противен случай ще има суров отговор на тази западна кражба", написа в Telegram говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase