Десетки вихрушки връхлетяха южните части на САЩ

Най-малко петима души, включително 4-месечно бебе, загинаха, след като торнада преминаха през централната част на Съединените щати и причиниха сериозни щети.

Оклахома, Небраска и Айова бяха засегнати най-тежко. Стотици къщи и магазини са разрушени. Хиляди домакинства останаха без ток повече от един ден. Четири от смъртните случаи са от щата Оклахома, където в няколко окръга е обявено извънредно положение. Националната метеорологична служба каза, че на 22 места е наблюдавано торнадо.

Поне две градчета са ударени от стихия от трета степен. Това означава ветрове със скорост над 218 километра в час. В региона, познат като Големите равнини, този вид бури се формират често. При липсата на планини, няма какво да спре студените въздушни маси от Канада и топлите от Мексиканския залив, които се сблъскват в така наречената алея на торнадото.

„Къщата ми е построена през 1892 г. и е устояла повече от век. Ремонтирахме я няколко пъти и сега не знам къде да отидем”, оплака се Гейл Пицл, жител на град Омаха.

Торнадо нанесе щети на 70 населени места в САЩ, има пострадали (ВИДЕО)

Причинени са значителни щети в градчето Сълфър, с население около 5000 души, където някои сгради в центъра са превърнати в развалини, а покривите на къщите в радиус от 15 квартала са отнесени.

Губернаторът на населеното място уточни, че са ранени около 30 души. "Определено това са най-големите щети, откакто съм губернатор", заяви Кевин Сит в Сълфър, докато предоставяше актуална информация за загиналите и щетите.