Вижте историята на Володимир Вербицки

Наскоро се навършиха 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята, тази в Чернобил. Един мъж, преживял събитията през 1986 година, разказва от първо лице за случилото се и живота след инцидента пред Voice of America.

В т.нар. „Чернобилска забранена зона“ тишината може да бъде чута. Преди 38 години човешката дейност тук е почти изцяло спряна. Това дава възможност на природата да вземе превес над останалата след трагедията пустош.

Володимир Вербицки споделя: „Както казват посетителите, работата в "забранената зона" е неприятно удоволствие. Но на нас, служителите, това ни харесва. Тук е тихо и спокойно.“

Володимир нарича зоната "дом". Той е прекарал детството и младостта си във вече призрачния град Припят.

Припят се намира на 2 километра от атомната електроцентрала в Чернобил. След като в ранните часове на 26 април 1986 г. реактор №4 претърпява катастрофална експлозия, градът бива евакуиран за два дни.

По това време Володимир бил млад инженер в атомната електроцентрала. „Случи се през уикенда. Този ден четох в кухнята до късно вечерта. Около 4 часа сутринта дойде пощальонката и каза, че нещо е станало в електроцентралата и трябва да съм на работа сутринта“, спомня си мъжът.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил (ВИДЕО+СНИМКИ)

Малко след инцидента Международната агенция за атомна енергия обяви, че случилото се в Чернобил е голямо бедствие от седмо ниво - най-сериозното по своя мащаб. Непосредствено след това са загинали 31 души, а 600 000, участвали в гасенето на пожари и разчистване, са били изложени на високи дози радиация.

„Видях, че просто няма реактор. Като специалисти разбрахме, че това е пълна катастрофа“, казва Володимир. След това на него му е било съобщено, че не е нужен в електроцентралата. Той остава в къщи и помага на съпругата и сина си да се евакуират.

„Казаха ни, че трябва да напуснем града само за два или три дни. По-късно лекарите прегледаха сина ми и казаха, че дозата на йонизиращи лъчения е два пъти по-висока при него, спрямо допустимата норма за възрастни“, продължава мъжът.

В рамките на месец Володимир е повикан отново в електроцентралата. Той работи там още една година, след което е преместен в "Чернобилската забранена зона". Тя обхваща площ в радиус от 30 км от атомната централа, която е с най-високо ниво на радиационно замърсяване.

„След инцидента в Украйна бяха презаселени 96 града и села. Приблизително 150 хиляди души бяха евакуирани“, казва мъжът.

"Чернобил" - трагедията, променила човечеството

Той показва, че зоната все още е изключително замърсена.

Володимир губи представа за броя на посещенията си в зоната. Тя и до днес е неговото работно място.

Мъжът преживява втора евакуация през 2022 г., когато руснаците окупират завода в началото на пълномащабната инвазия, завършват от VOA.