Той обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция

Премиерът на Испания остава на поста си. Информацията, че няма да подае оставка обяви самият Педро Санчес, който беше обещал в понеделник да съобщи решението си. Испания беше изправена пред перспективата от нови парламентарни избори, след като сегашният кабинет беше съставен с големи компромиси.

Хиляди испанци излязоха в подкрепа на премиера Педро Санчес (ВИДЕО)

Санчес изненадващо каза миналата седмица, че обмисля да напусне. Причината са обвиненията в корупция, отправени към неговата съпруга. Премиерът ги определи като кампания за тормоз от десните медии. Прокурорът на Мадрид каза, че по обвиненията няма доказателства. Основната опозиционна партия нарече поведението на Педро Санчес безсрамно.

“Реших да продължа като премиер. Дори вероятно по-решително, отколкото досега. Това решение не означава, че всичко си е както преди. Нещата ще бъдат различни, гарантирам ви. Затова оставам на поста и ви обещавам, че ще работя неуморно за възстановяването на нашата демокрация, за консолидирането на нашите права и свободи".

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Краткото изявление на съда дойде часове, след като онлайн новинарският сайт El Confidencial съобщи, че следователите проучват връзките на Гомес с няколко частни компании, които са получили правителствено финансиране или са спечелили обществени поръчки.

Разследването е свързано с предполагаемите връзки, които Гомес е имала с испанската туристическа група Globalia, която притежава Air Europa. Самата Гомес не заема публична длъжност и не обича да бъде показвана в медиите.