В центъра ѝ е 4-минутен документален филм

Европейският парламент стартира комуникационна кампания под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”. Целта - да се подчертае важността на гласуването и опазването на демокрацията.

Животът на един евродепутат: За края на един мандат и началото на нови избори

В центъра на кампанията е 4-минутен документален филм „Използвай гласа си”, който представя разказите на възрастни европейци за личните им преживявания от повратни моменти в историята на Европа и техните послания за демокрация към поколенията, които идват след тях.

Участниците в документалния филм са възрастни европейци от десет държави членки на ЕС. Те са хора, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално. Изпитали са силата на демокрацията, повлияла върху живота им - или защото са живели без нея в даден момент, или защото са изпитали нейната крехкост по различни начини.

„Днес демокрацията в Европейския съюз е по-важна от всякога. Вашият глас ще определи посоката на Европа през следващите пет години. Тя ще реши в каква Европа искаме да живеем. Не позволявайте на никого да избира вместо вас, гласувайте. Всеки глас е от значение”, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Посланието „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб” напомня, че демокрацията е ценно наследство, което трябва да бъде съхранявано и защитавано от всички, обясняват от Европейския парламент.

„Демокрацията е колективна отговорност – не към политическа идея или конкретна кауза, а един към друг. Европейската демокрация ни обединява по-силно, отколкото си мислим: отвъд националните граници, политическите пристрастия и поколенията. В поляризираните времена, в които живеем, това лесно може да бъде забравено и нашата кампания си поставя за задача да напомни за това, което ни обединява”, заяви говорителят на Европейския парламент Жаума Дук.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. В България евровотът ще се проведе заедно с изборите за Народно събрание на 9 юни. Страната ни ще излъчи 17 членове на Европейския парламент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase