В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документални престъпления

Прокуратурата разследва повече от осем месеца сигнал за документно престъпление, свързано с освобождаването на Кирил Петков като член на Управителния съвет на Сдружение „Да опазим Корал”. Това съобщиха от държавното обвинение, след като в събота сайтът „Бивол” излезе с публикация, че Петков е станал служебен министър на икономиката с фалшифицирани документи, представени на Агенцията по вписванията от Лена Бориславова.

Днес от държавното обвинение съобщиха, че сигналът от председателя на сдружение „Да запазим Корал” Атанас Русев е бил подаден в ДАНС, а на 11 август миналата година прокуратурата е образувала досъдебно производство за документно престъпление. По разследването вече са били разпитани десетима свидетели, били са приобщени и множество документи, изискана е и справка от сдружението.

Пред NOVA Русев заяви, че сега се дава публичност на случая, защото по думите му десет месеца институциите не си свършили работата. Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков отговори през Facebook. Според него това е предизборен компромат и намеси името Румен Николов-Пашата.

Прокуратурата е започнала разследване още на 11 август миналата година по сигнал, че Лена Бориславова е представила пред Агенцията по вписванията пълномощно и други документи с подправен подпис на председателя на сдружението „Да запазим Корал” Атанас Русев.

„Установени са данни и за други престъпни деяния, а именно за съставяне и използване на неистински документи. Предвид това, че някои от разпитаните свидетели, при предявените им документи, отричат подписите, които са положени да са техни”, обясни говорителят на Софийската районна прокуратура Николай Николаев.

Информацията по случая беше разпространена от сайта „Бивол”. В публикацията се казва, че целта била Петков да бъде освободен навреме като член на Управителния съвет на „Да запазим Корал”, за да може да стане министър на икономиката в първото служебно правителство на Румен Радев през 2021 г. Председателят на сдружението заяви, че разбрал за фалшифицирането на подписа му преди десет месеца.

„Преди десет месеца аз видях всички документи в ДАНС, където бяхме повикани да дадем обяснения след нашия сигнал. Там видях всички документи разпечатани, които са изискали от Агенцията по вписванията и там за първи път видях това фалшиво пълномощно, на което седи името на Бориславова”, уточни Русев.

От държавното обвинение уверяват, че се очакват заключения по съдебно-графическа и техническа експертиза в кратки срокове. И допускат, че забавяне може да е имало заради спор за подсъдността на делото.

„Не бих казал, че прокуратурата не прави нищо в продължение на девет месеца. Множество свидетели са разпитани”, поясни говорителят на Софийската районна прокуратура.  

От „Продължаваме Промяната” не коментираха. Във Facebook обаче Петков заяви, че става дума за предизборен компромат и намеси в разказа си и един от основателите на групировката СИК Румен Николов-Пашата. Според Петков той е „приятел и съдружник на Бойко Борисов”. Причината - като премиер Петков занесъл на тогавашния главен прокурор Иван Гешев списък с 19 души, замесени в престъпление. Сред тях бил и Пашата. По думите му след това Русев звънял и на баща му, за да държи сметка за включването на Пашата в този списък.

На обвиненията Русев отговори така: „Кирил Петков може да твърди, каквото си иска. Това няма никаква връзка и отношение към огромния проблем за фалшифицирането на тези неверни документи”.

„Петков заподозря, че едва ли не аз през Пашата имам влияние върху „Бивол”, върху „Корал” и всичко това, което се случва за тези фалшификации. Което е абсолютна лъжа, неистина”, беше категоричен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Петков и Бориславова все още не са разпитани по това досъдебно производство, обясниха от прокуратурата. Кога ще дават показания - това ще решава наблюдаващият прокурор.