По думите на доц. Минчев при подготовката за изборите ще бъдат проверени всички машини

Подготовката за изборите е в ход. Серийните номера на общо десет машини за гласуване, които ще преминат през удостоверяване на съответствието преди предстоящите избори 2 в 1, бяха изтеглени на случаен принцип по време на публична процедура в Министерството на електронното управление.

„От технологична гледна точка машините винаги са били максимално сигурни. Обаче как се използват от гласоподавателите и как се отчита техният глас - това са проблеми в човешкия фактор. Когато стигнем дотам изкуственият интелект да ги управлява, ще достигнем и нивото на сигурност, което програмно е заложено”, заяви експертът по киберсигурност от БАН и консултант на ЦИК за машинния вот доц. Златогор Минчев.

Изтеглиха номерата на машините, които ще преминат през удостоверяване на съответствие преди вота

Доцентът уточни, че по отношение на сигурността всички машини биват проверявани. На десетте, които ще преминат през удостоверяване на съответствието, е проверен хардуерът. „Няма как да проверим десет хиляди машини за 20 дни хардуерно. Но контролите за годност на всяка от машините се проверяват посредством софтуер”, допълни той.

„Процесът е част от методиката по удостоверяване на съответствие за годност на машините за гласуване, където участват МЕУ, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Машините се избират на случаен принцип и подлежат на цялостна проверка на хардуерно равнище”, обясни доцентът.

„За първи път в историята се организират европейски и парламентарни избори в един ден. Правени са президентски и парламентарни досега, затова се стараем да повишим нивото на сигурност на всеки един избор”, подчерта Минчев.

„На част от машините изтича срокът на годност, защото такава е датата на придобиване. Това, което е поставено като условие в документацията, е да се извърши сервизиране. Така че да се гарантира надеждността на устройствата преди да се проведат изборите”, каза още той.