Изключително важно е да знаем родовата си история, обясни бившият ректор на СУ "Кл. Охридски"

„Понякога ми се струва, че съм национален играч на скуош – удряш топка за тенис, тя се удря в стената, връща се, ти я удряш, тя отново се връща. За съжаление, нашите прения в комисията са точно такива – ние държим на историческите изводи, те – не”. Така проф. Иван Илчев илюстрира дейността на българо-македонската историческа комисия в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS .

По думите на Илчев историците от РС Македония са много подвластни на политическата конюнктура там. „Винаги съм бил критичен на българските правителства, но през тези 6 г. от българското правителство никой не ни е казал как да се държим, всичко е оставено на нашата историческа съвест”, каза проф. Илчев.

Доц. Наум Кайчев: Скопие бави работата на Българо-македонската комисия

Той не прогнозира резултата от изборите в РСМ, но обясни, че Сърбия чисто психологически не иска да позволи на Македония, Босна и Херцеговина да станат членове на ЕС преди нея. Проф. Илчев предаде разказа на своята сестра – режисьор-документалист, че в Нови сад се развявали огромни плакати, на които пише: „Сърбия е майка на сръбството, а Русия е нейният баща”. „Такава проруска пропаганда не сме имали и преди 1989 г.”, заяви проф. Илчев.

Той изтъкна колко е ценно да знаем собственото си родословие, имената и разказите за нашите предци. „В нашата национална психология изглежда е неглежирана ни родовата история”, обясни Илчев и даде пример, че той е потомствен историк, но не знае името на своята прабаба. Изключително важно човек да знае имената на своите предци, каза Илчев. „Гръцкият поет Кавафис има едно великолепно стихотворение, в което казва: „Да се върнеш в своята Итака”. След дълги странствания зад теб винаги трябва да има една Итака, в чийто пристан да се закотвиш”, допълни историкът Илчев.

Относно предстоящите избори той каза - „В България избирателната активност никога не е била особено висока, с изключение на годините на социализма. Въпросът е не колко души гласуват, а за кого и как. Има известна разлика между овчаря и политика – зад овчаря върви малко стадо, зад политика – голямо”.

Като бивш ректор на СУ „Климент Охридски” и ръководител на проект той обясни, че в бившите складове на клуб „Яйцето” ще се реставрират и консервират книги. Те са ръкописи на Университетска библиотека. Това е конферентно-изследователски център „Яйцето”, обясни историкът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase