Въпреки гласувания закон в американския Конгрес, новите доставки на военна помощ още не идват

Украйна обяви, че армията отстъпва под натиска на руските войски. Главнокомандващият Олександър Сирски каза, че положението на фронта се е влошило. Той посочи три населени места в Донецка област, които армията е изоставила.

Това е второто такова изявление на генерала, който преди две седмици определи ситуацията на фронта като "значително по-лоша". Според Сирски руските войски се възползват от топлото време, което прави придвижването по-лесно. Те имат превъзходство в огнева мощ и брой на войниците, казват от генералния щаб.

Руските сили са превзели украинското село Новобахмутовка

Същевременно Украйна продължава да изпитва недостиг на боеприпаси. Военната помощ от Съединените щати спря преди няколко месеца. Въпреки гласувания закон в американския Конгрес, новите доставки още не идват. 

"Руската армия се опитва да се възползва от ситуацията, докато ние чакаме доставки от нашите партньори, особено от Съединените щати. Точно бързината на тези доставки е определяща за стабилизирането на фронта. 155-милиметрови снаряди, оръжия с голям обхват и най-вече системи Patriot - нашите партньори имат всичко това и то трябва да работи сега в Украйна, за да унищожи руските терористични амбиции", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.