С промените в закона за инвестициите 260 държавни предприятия може да бъдат продавани

„На 24 април ЕК потвърди, че няма да има наказателна процедура срещу България за неизпълнение на ангажиментите, свързани с рекултивацията на депа. Процедурата засягаше 113 депа, некултивирани към онзи момент”. Това заяви бившият екоминистър Росица Карамфилова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Към 2021 г. бяха останали 43, а в рамките на служебния кабинет битката беше за 8 депа”, каза тя. В съседни държави са плащали санкциите над милион евро за незатворено депо, а периодичните санкции, могат да бъдат определени на дневна база, поясни Карамфилова.

ЕК предава България на съд заради управлението на водите

Относно ветото на президента Румен Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите тя обясни, че в Икономическата комисия на парламента 10 от депутатите са подкрепили мотивите на президента, а 8 други са гласували за първоначалните текстове. „В Закона за насърчаване на инвестициите се отваря една широка врата имоти на държавни публични предприятия без търг да бъдат буквално давани на концесия или разпродавани - как ще се случва това. Определената норма създава съмнения за злоупотреба – дали това няма да доведе до разпродаване на предприятия, които са ключови за държавата”, каза Карамфилова.

Тя обясни, че промените засягат над 260 държавни предприятия, които имат значителен дял в икономическото развитие на държавата – в транспортния, в енергийния, минния, водния сектор. „Решението ще дава през ресорното министерство да се взимат „обосновани” решения инвеститори клас А или Б, да взимат тези активи. Няма оценка за въздействие”, обясни Карамфилова.

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Тя беше категорична, че нито президентът, нито екипът му са против насърчаване на инвестициите, „но на каква цена”, запита екологът. „Фактът, че по този начин (между двете четения в парламента) беше направен опит да се прокарат сериозни изменения в Закона за насърчаване на инвестициите и в Закона за опазване на околната среда, създава усещане, че сякаш има нещо скрито”, заяви Карамфилова. Постоянните промени в законите създава неустойчивост, допълни тя.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase