8 000 полицаи са на крак, за да следят трафика при изходите на големите градове

За много българи вторник беше последният работен ден преди Великден. Хората масово сливат почивните си дни, след като 2 май беше обявен за неучебен за децата.

Трафикът в цялата страна е интензивен още от обяд. „Пътна полиция” извади допълнителни камери и екипи. От „Охранителна полиция” дадоха съвети как да опазим домовете си от кражба, а пожарната започва проверки по храмовете в очакване на Възкресение.

8 000 полицаи вече са на крак, за да следят трафика при изходите на големите градове. „Ще има специализирани полицейски операции на територията на цялата страна за алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост”, заяви комисар Мария Ботева, “Пътна полиция”, Главна дирекция „Национална полиция”.

Голямото пътуване: Какви мерки предприема полицията по време за празниците

Димитър е сред проверените. „Трябва да има контрол. Движението е доста натоварено, но нормално за празниците. Гледам да съм стриктен за скоростта и да внимавам за пътнотранспортни произшествия”, посочи шофьорът.

Засиленото присъствие на патрули на пътя остава и в сряда, като стотици полицейски екипи ще бъдат разположени на различни точки. Всички камери за скорост работят. От „Пътна полиция” съветват шофьорите да подбират разумно времето, когато тръгват. „Да проверят предварително маршрутите, през които ще минат - дали към момента са отворени за движение и дали са натоварени”, допълва Ботева.

Такъв, например, е участъкът от Перник през Владая до София. Това ще е от най-проблемните точки в следващите дни заради свлачището, което затвори част от автомагистрала „Струма”. 

Преди серията почивни дни: Очаква се засилен трафик

Проверка там показа, че е възможно още блокове от подпорната стена да рухнат. „Поради това, че втората бетонна стена има наченки на накланяне, предвиждаме да разчистим и земната маса зад нея. На 2 май до обяд трябва да е пуснато движението в две ленти. Като за 5 и 6 май, когато се очаква голямото прибиране, ще пуснем изцяло автомагистралата. Целта е един или два дни да наблюдаваме какво е положението”, заяви инж. Стоян Николов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Докато сме на път и домовете ни са празни, от полицията съветват да се вземат мерки. „Много е важно жилищата да бъдат добре обезопасени. Говорим за входната врата, добри заключващи механизми. Дограмата може да се окаже голям проблем”, подчерта инспектор Росен Белишки от отдел “Криминална полиция”, ГДНП.

В следващите часове ще има и акции на „Криминална полиция”. „Ще има контрол явен и негласен на определени места, на определи лица от криминалния контингент”, допълни Белишки.

Има опасност още една от стените на „Струма” да се срути

Много българи, които избраха Гърция за празниците, рискуват да попаднат в транспортен капан заради масови стачки в Деня на труда. Причината - най-големият синдикат организира масова стачка. 

Според информация на NOVA ще бъдат засегнати всички видове транспорт. Разписанията на метрото, трамваите, автобусите и влаковете ще бъдат качени на сайтовете на транспортните компании. 

Относно трафика към Благоевград и ГКПП „Кулата – Промахон” от „Пътна полиция” обявиха, че са взети мерки. „Имаме допълнителни екипи, които ще са на мотори, както и цивилни автомобили, които задължително ще следят основно за неправилно изпреварване. Ако бъде установен такъв водач, спрямо него ще бъде взето административно отношение”, уточниха органите на реда.