Първият работен ден е вторник, 7 май

Месец май е наситен с официални почивни дни. Какво обаче възнаграждение ще получим, ако се налага да работим.

Директорът на Инспекцията по труда в Монтана Димитър Петров обясни, че почивните дни за Великден са четири. По-особеното тази година е, че следва Гергьовден, който отново е официален празник. „В Кодекса на труда е отбелязано, че когато един празничен ден се пада през уикенда, той се компенсира с първия работен след него. Това обаче означава, че 6 май не се компенсира с неработен ден. Така първият работен ден след празниците е вторник, 7 май”, отбеляза той.

Как ще се заплащa трудът по Великден

По думите му се работи на два режима - подневно и сумирано отчитане. „При първото работното време е фиксирано, тогава всеки празничен ден се явява извънреден труд, а това означава 100% увеличение на надницата. Ако обаче е и официален празник - надницата става четворна. Когато обаче отчитането е сумирано, тогава се работи по предварително изготвен график, според който все един ден може да е работен. А на официалните празници не е извънреден труд - заплаща се само двойно”, обясни Петров. 

Той заяви, че извънредният труд и този на празници не се компенсират. „Когато отчитането е подневно, се пуска задължително заповед за работа, най-малко 24 часа преди полагането на труда. Необходим е писмен документ, че ще се работи на празничните дни. Ако смятат, че са ощетени, да потърсят Инспекцията по труда или директно да подадат сигнал или жалба”, посъветва Петров.