Темата коментират Христина Христова, Валентин Кръстев и Александър Нуцов

От какви специалисти има нужда бизнесът у нас и отговарят ли безработните на критериите? Темата в студиото на „Здравей, България”  коментираха бившият социален министър Христина Христова, управителят на фирма за човешки ресурси, член на Българската конфедерация по заетостта, Валентин Кръстев и Александър Нуцов от "Стратегия и политики" в Българската предприемаческа асоциация – BESCO.

Оказва се, че въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не успяват да се реализират на пазара на труда, защото работодателите не ги наемат. Причините са няколко, но основна се оказва образованието на безработните.

„Числата на седмицата“: Половината безработни - със средно образование

Според Христина Христова на пазара на труда и у нас, и в Ес, се наблюдават големи дисбаланси. Бившият социален министър подчерта, че работната ръка у нас застарява, а липсват и специалисти като електроинженери, ядрени и химически инженери. По думите на експертите голяма пречка за висок брой безработни у нас е, че българският език не им е майчин. Друга бариера е ниското образование. „Професията на бъдещето е мисленето”, смята Александър Нуцов.

Всеки пети българин – под прага на бедност през 2023 г.

Той е категоричен, че трябва голяма реформа в образованието, така че то да покрива нуждите на бизнеса.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase