Необикновеният обикновен автомобил стана неизменна част от историята

Една от най-достъпните и обикновени коли - Volkswagen Golf, е в сърцата на милиони хора от всеки край на света. Йозеф Юза е един от многото, чиито животи са повлияни от този модел.

„Голфът наистина беше кола, в която сядаш и всичко е точно както трябва”, споделя колекционерът. Йозеф е събрал над 114 вариации на колата. В колекцията на австриеца има екземпляри от всяка от генерациите на модела, като сред тях има и някои доста редки.

Най-продаваният автомобил в САЩ вече е електрически (ВИДЕО)

Но любовта към този автомобил съществува отдавна, на най-необичайните места. За разлика от някои от своите западни конкуренти, от Volkswagen никога не са били склонни да имат производство отвъд Желязната завеса, с изключение на Югославия, която имала ограничен пазар за чуждестранни инвеститори и производители.

В Южна Африка Volkswagen Golf оцелява след промяната на политическите системи и сега е част от културата на страната. Тъй като Golf 2, който заменя единицата през 1984, е твърде сложен и скъп за Южна Африка, Golf 1 продължава да се произвежда там в леко модифициран вид, под името Citi Golf. Това е уникален модел и се прави само в Южна Африка.

Емблематичен английски ван - с наелектризиращо завръщане (ВИДЕО)

Следващото поколение Volkswagen Golf е напълно решено да се откаже от бензиновия и дизеловия двигател през 2028 година и да продължи марката с батерийно захранване. Миналото на този модел е славно, но очакванията сочат, че по-големият дял от автомобилната индустрия няма да има обратен завой в глобалното разпространение на батерийни превозни средства.

„Ускорение”: Тест драйв на електрическия NIO ET5 (ВИДЕО)

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase