Безработицата не е проблем в страната, смята още той

„Статистически българинът живее по-добре, но ако го питате самия него – не е по-добре. Имаме в себе си наслоен негативизъм и склонност към самоподценяване”. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVА” Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”.

По думите му статистиката сочи, че българинът живее по-добре отколкото преди 10 или 20 години. Безработицата не е проблем в страната, смята още той. Манолов подчерта, че има разлика между безработни и неработещи.

„Хора, които не работят, и безработни, не са едно и също нещо. Безработен по определението на Международната организация на труда е човек, който може да работи, търси си работа и е готов да приеме работа. Всичко извън това, не е безработен. Има страшно много хора, които не работят, но не влизат в определението безработни”, обясни Манолов.

По отношение на минималната работна заплата, той обясни, че има европейска директива, която трябва да въведем до края на годината. Част от нея вече е въведена, с промяна в Кодекса на труда, където се записа, че минималната работна заплата трябва да е 50% от средната.

„Има още много, което трябва да се направи за доходите. Тази директива говори за адекватни работни заплати”, коментира Манолов.   

Повече гледайте във видеото.