Сливен е рекордьор по брой на млади майки в страната

Сливен е градът рекордьор по брой на млади майки у нас. Голяма част от момичетата са отпаднали от образователната система в пети или шести клас, като в голям процент от случаите причината е брак. В края на декември 2023 г. парламентът прие забрана деца между 16 и 17 години да сключват брак. Достатъчна ли е мярката, за да се ограничи порочната практика - темата коментира Румян Сечков, съосновател и директор на Фондация С.Е.Г.А.

Деца раждат деца: Сливен - рекордьор по млади майки

„На пръв поглед ранното забременяване при момичетата е много тревожна тенденция, която продължава повече от 30 години. Но броят на ранните бракове намалява. Наистина голяма част от младежите, които стъпват в брак, спират да ходят на училище. Единици са тези, които продължават да посещават учебни заведения”, коментира Сечков. Според него 12 и 13-годишните момичета, които встъпват в брак, са сравнително малко на брой, а по-голямата част от момчетата са пълнолетни, когато се женят.

Българските младежи оглавяват класацията по пиене и пушене

„По световни стандарти до 20-годишна възраст, сключените бракове се водят за ранни. До декември месец 2023 г. между 16 и 18 години, с разрешение на родителите, младежите можеха да встъпват в брак, но вече тази практика е забранена. Младоженците трябва да бъдат пълнолетни, за да встъпят в брак”, допълни Сечков.

Директорът на Фондация С.Е.Г.А създава проекта „Мечтай смело, цели се високо”, свързан с изследване на ранните бракове в България. То цели да помогне на специалистите да работят по-добре с родителите и младежите, с цел намаляване броя на сватбите преди пълнолетие. Той е на мнение, че ранните бракове не са традиция в затворените общности.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase