Разказва „Дойче Веле”

Гренада, с нейната тучна зеленина и тропически климат, е карибска мечта.

В спокойна ферма Норбърт Джулиън отглежда  кокосови орехи, канела, банани, папая и уханни дървета, пълни с индийско орехче. На пръв поглед плантацията му изглежда като райска градина. Но тя е застрашена от изменението на климата.

А колкото по-топла става водата, толкова по-разрушителни са ураганите. Такива има всяка година и то по няколко. От тях средно 2,7 стават „опустошителни” или „катастрофални“ бури от категория 3 до 5.

Норбърт си спомня един конкретен ураган с ужас. Само за няколко часа той губи всичко.

„Всичко беше плоско. Всичко беше изравнено. Всички дървета бяха на земята. Само няколко дървета стояха неподвижни. Бурята изравни всичко със земята. Лична катастрофа. Фалит. Имахме около месец само слънце, а в дъждовния период. Така че изменението на климата наистина е тук с нас”, казва Норбърт.

Папая, ванилия, екзотични цветя - почти всичко вирее във вулканичната почва на Гренада. Карибската мечта все още съществува със своите аромати и уникални вкусове: канела, черен пипер, карамфил и индийско орехче.

Музикалните клубове и ресторантите на пристанището в столицата Сейнт Джордж се пълнят вечер. Туризмът е в разгара си - до следващия ураган.

Малките карибски острови са напълно уязвими насред океана. Ако се приближи ураган, алармените звънци сигнализират в центъра за метеорологични операции на летището в Гренада - както при чудовищния ураган „Айвън”, който достигна опасната категория 5. Той достигна сушата на 7 септември 2004 г. От центъра обясняват, че е ударил със скорост от 175 км/ч и повече. Гренада се върна десетилетия назад.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase