Хиляди миряни преминават под Плащаницата

Православният свят отбелязва Разпети петък. Най-тъжният ден от годината в църковния календар, тъй като Божият син Иисус Христос е разпънат на кръста. В храмовете в цялата страна тази сутрин се отслужват така наречените Царски часове. Песнопенията се посветени на страданията на Христос.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Преди обед се изнася Плащаницата – символизираща плата, с който е обвит Божият син, когато е положен в гроба след кръстната си смърт. Вярващите минават под символичния гроб в знак на смирение. Специалното за този ден богослужение се отслужва вечерта, когато християните обикалят храмовете. Днес постът е най-строг. Не трябва да се яде и пие вода. 

Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица (ВИДЕО+СНИМКИ)

Плащаницата се изнася с лития. Поставена в центъра на храма тя символизира гроба на Иисус Христос. “Благоговейно се покланяме пред Христовия гроб и молим Бог да дарува на всички ни здраве, жизнерадост, да изпълняваме своята мисия тук на Земята”, заяви ставрофорен иконом Кирил Попов, катедрален храм "Св. Неделя". За да се поклонят под плащеницата в храмовете в страната се стекоха хиляди. Антония се поклони със сина си Иван, който търпеливо изчака цялата служба.

„Много е важно да ги научим. Да, приятно е за децата да боядисват, но е много важно да научат и всичко останало - защо празнуваме, защо се покланяме днес, защо минаваме под масата”, разказва Антония.

Преминаването под плащеницата е израз на нашето смирение пред саможертвата на Иисус Христос. „Ние през целия ден се прекланяме пред величайшата жертва на нашия Спасител. И благодарим за това, че вече сме изкупени и имаме възможност и да се спасим, ако живеем във вярата”, посочва ставрофорен иконом Кирил Попов, катедрален храм "Св. Неделя".

Песнопенията през Страстната седмица са специални. Според отец Кирил Попов, който е и ръководител на Софийския свещенически хор, те са сред най-красивите църковни произведения.  Днес църквата разказва затова, че синът Божий допуска да бъде разпънат, за да изкупи нашите грехове. А Възкресението, наричано още Празникът на празниците, е символ на победата над смъртта.

В Троянския манастир пък се намира единственият у нас храм, посветен на Разпети петък и Голгота. Параклисът е устроен преди около 10 години, а в него има реликви, донесени от Божи гроб. Въпреки че няма как да се абстрахираме от материалното, Архимандрит Стефан призова на днешния ден да се вгледаме в себе си.

„Този ден е спасителен за всички нас. Нека се поклоним пред жертвата на нашия спасител и да му благодарим за това, че той изкупи първородния грях на човешкия род. Да ке молим да има мир”, каза отец Кирил в църквата „Света Неделя".