Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

Те са около 10 хиляди и вярват, че са българи, макар да живеят далеч. Селото им всъщност е най-голямото българско село, въпреки че се намира в друга държава. Тази неделя в специалното великденско издание на „Темата на NOVA” журналистът Николай Дойнов и операторът Росен Илиев ще заведат зрителите на гости в домовете на сънародниците ни от Паркани.

Селото се намира в самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република. Вече 200 години в него се говори български език, макар и архаичен, а местните припознават България като своя истинска родина. И разказват за запазените български обичаи и традиции, за фолклора и за съвременния живот там.

Докато селата у нас се обезлюдяват или изчезват напълно, Паркани се нарежда сред кандидатите за най-голямо село в Европа. В него има три училища, детска градина и културен дом. Как тече животът в Паркани и каква е разликата между българите тук и там?

Гледайте „Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“ на Великден (5 май), веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.