Днес се пекат обредните великденски хлябове

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Днес се пекат обредните великденски хлябове и се боядисват яйца за последно.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутрин и продължава до края на деня. Така последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват при звуците на тържественото "Христос воскресе". Великденското богослужение в храм-паметника „Александър Невски” ще бъде отслужено от врачанският митрополит Григоий. 

Къде и как се съхранява Благодатният огън (ВИДЕО)

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Иисус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделя, наречена с най-краткото име – Великден.

Денят е свързан с оплакването и погребението на Иисус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. 

По време на днешната Света Василиева литургия, за първи път се чува идващата вест за Възкресението. В храмовете у нас звучаха старозаветни текстове, които пророкуват идването на Спасителя и неговото Възкресение.

“Чрез неговото Възкресение се спаси целият човешки род”, заяви йерей Никола Чочев, катедрален храм "Св. Неделя".

По време на литургията свещениците разпръсваха цветя, а вярващите ги взимаха и ги носеха в дома си. Това е така, тъй като днес църквата снема траурното одеяние от себе си, заради идващото Възкресение. „Всеки път надеждата е една - да бъдем изключително добри, да вярваме в себе си, в нас да си остане българското. Да бъдем вярващи, че чудесата идват, ако си здрав”, споделя Зорница.

"Това е най-големият ни празник и смисъла на нашата вяра", казва вярваща жена.  Според преданието след смъртта на кръста, духът на Иисус слиза в ада, за да открие отново за хората пътя към рая. „Както църковният текст казва в този ден Господ беше в гроба с тялото си, в ада с душата си, с разбойника в рая и на престола с Отца и Духа”, обяснява йерей Никола Чочев.

Тази нощ ще чуем отново възкресния тропар, в който се пее, че със смъртта си Иисус - смъртта победи. Църковните песни, които се изпълняват тази седмица са обработени от Патриарх Неофит.

„Той  е нотирал голяма част от песнопенията на Страстната седмица. Така са приети. Да не се поправят, когато гледаме бележките на Н.Светейшество. Той е с нас - не тялом, а духом. Той е с нас”, заяви епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase