Разказ за живота на първата професионална актриса в България

Адриана Будевска е първата професионална актриса в България. Животът й се оказва по-необикновен и от най-вълнуващите роли, в които влиза на сцената. Извън всичките ѝ над 100 театрални превъплъщения, тя е сред основоположниците на съвременния български театър.

Здрава Каменова: Драматургията на живота

Необикновена жена, връстница на Свободата, родена през 1878 г., тя губи мъжа си в Балканската война, малко след това – дъщеря си, големия си син, изгонена е от сцената на Народния театър. В наши дни името на Адриана Будевска не говори много за мнозина. Извън всичките ѝ над 100 роли и огромния принос за българския театър, такъв, както го има днес, пред нас остава примерът на една много силна жена, която идва от малкия град за да покори най-големите сцени. В това я води не само амбиция, а и до голяма степен - шанс и талант.

Елена Атанасова: Всичките ми образи в „Като две капки вода“ до момента бяха провокация

Идва от малкия град и по чиста случайност попада на конкурс за стипендии за млади драматични актьори. В това да стане първата професионална актриса на България, пръст има писателят Иван Вазов, с чието име се гордее Народния театър. Будевска се подготвя едва няколко дни за конкурса, но е избрана и заминава да се обучава в Москва. Когато се връща в България, Адриана Будевска не я очаква дълъг червен килим. В своите спомени тя споделя, че попада на сцената на “Сълза и смях”, където няма декори и костюми.

Дъщерята на Румен Радев дебютира на театралната сцена

И днес в Народния театър портретите на Адриана Будевска и нейният съпруг - актьорът Христо Ганчев, са един до друг. София още разказва, че любовта между двамата била невероятна, като в нея имало и творческо единомислие. Двама актьори заедно репетират и разучават ролите си. Балканската война отнема на Будевска нейният любим.

Макар да е бил само на четири години, когато я вижда за да последно, Гилермо Ганчев обича своята баба, пази спомена за нея и до днес. Гилермо издава и книга за актрисата, в която събира своите спомени и известните факти за Адриана Будевска. Той и сестра му са единствените нейни преки наследници. Името "Адриана", носи и нейната внучка. Тя също пази откъслечни спомени за своята баба. А до сърцето си държи и нейно колие.

В Аржентина и днес старите български емигранти разказват, че Будевска оказва силно влияние на общностите в цялата страна. Тя учи самодейците да бъдат професионални актьори. Насърчава ги в развиването на читалищна дейност. Тези клубове съществуват и до днес. В тях най-често ще видите внуците на някогашните мигранти, който пазят спомена, че са българи, но рядко говорят езика ни. И днес, и преди 90 години, хората имат нужда от сцена, която да ги събира, да им напомня, че имат обща родина и традиции. Връщането на актрисата в България става по лична покана на Георги Димитров.

В Аржентина остават лични вещи на Адриана Будевска, сред тях подаръци от нейни ученици, бижута от различни роли. Предмети, с които нейното семейство реши да се раздели, като предаде лично на своя братовчед - адмирал Боян Медникаров по време на тяхната първа среща очи в очи в Буенос Айрес. В световния ден на театъра - 27 март, адмирал Медникаров предава реликвите в къщата-музей “Адриана Будевска”, която се намира в родния град на актрисата - Добрич.

Журналистът Благой Цицелков и операторите Георги Георгиев и Николай Кънчев разказват непознатата история на актрисата Адриана Будевска.

Цялата история за нейния живот гледайте във видеото.