Той мечтае да реставрира джамия и синагога в България

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски храмове. Разказвали сме ви за него и преди. Турхут Исмаил възстановява поредната църква, която се нуждае от ремонт, този път в Нова Загора. Над 20 са църквите, които Турхут вече е ремонтирал. Споделя, че енергията в живота идва с работата по възстановяването на всеки следващ и следващ православен храм.

Кой е мюсюлманинът, реставрирал 12 църкви? „Аз сънувам обектите си. Знам вечер като си легна за другия ден какво що да се прави. Аз съм щастлив като реставрирам, като строя това е моето хоби. Аз затова мога да кажа, че нямам нито един работен ден, защото времето ми минава с хобито ми”, споделя Турхут Исмаил. Свещеноиконом Роман Чернев от 18 години служи в църквата Св. Петка в Нова Загора. До сега са я поддържали с енориаши и помощта на общината, но за подобен ремонт не е и мечтал.

Най-високата църква на Балканите се намира в София „Не съм очаквал и имам огромно духовно удовлетворение и щастие, че се случва такъв грандиозен ремонт във времето, когато аз съм престоятел и председател на това църковно настоятелство”, казва Свещеноиконом Чернев. Така рамо до рамо мюсюлманин и християнин са вплетени в една мисия - възстановяването на над 160-годишен храм. „Истинският вярващ човек винаги уважава другия вярващ човек. Никога не съм срещал упреци на религиозна основа. Учудване съм срещал у хората, но ги усещам, че те не са вярващи и не са вникнали в смисъла на вярата”, разказва Турхут. Свещеноиконом Роман Чернев е щастлив, че в продължение на 700 години съществува мирно разбирателство между християни и мюсюлмани продължава.

„Чувството да върнеш към живот един такъв храм, е може би лекарско чувство. Все едно да събудиш възрастен болен човек към нов живот”, обяснява Турхут. Във времето, когато и млади, и стари търсят пътя към парите, Турхут споделя, че е открил пътя към щастието, като прави добро. „Човек, който мисли само за пари, никога няма пари. Това не означава, че ако си богат ще си щастлив”, убеден е той. Според Турхут щастието не е в парите, а човек сам трябва да разбере какво му доставя удоволствие, а осъзнае ли го, то той ще бъде по –здрав и по-дълголетен, а  хората покрай него ще бъдат по-усмихнати. Турхут Исмаил вече е ремонтирал и католически храм, а мечтата му е да не спира с ремонтите, Мечтае да ремонтира и джамия или синагога в България.

Гледайте цялата история за делото на Турхут във видеото.