Ахмед, Исмаил, Амая, Теодора, Яница и Деница се появяват на бял свят в нощта срещу 29 януари

В края на месец януари в столичната болница "Майчин дом" само за четири часа две майки раждат тризнаци. Лекарите тогава се шегуват, че това граничи с чудо, тъй като възможността две тройки тризнаци да се появяват на бял свят почти едновременно е огромна рядкост. Бебетата са заченати по естествен начин, а не инвитро.Те растат здрави, а родителите им се съгласиха да запознаят зрителите на NOVA с тях.

Ахмед, Исмаил, Амая, Теодора, Яница и Деница изплакват за първи път в нощта на 28 срещу 29 януари. Двете двойки тризнаци се раждат с четири часа разлика, в едно дежурство на екипа, който е на смяна въпросната нощ. Ръководи го доц. Сергей Славов. "Това дежурство започна доста спокойно. Не се очертаваше да се случи нещо подобно, но в един момент нещата придобиха доста вълнуващ характер. Многоплодната бременност в последните години се дължи предимно на дейността на асистираната репродукция. Тук интересното беше, че и при двете жени бременностите са спонтанни. И от тази гледна точна, една спонтанна триплодна бременност е събитие, което се случва на една от около 6 000 бременности", казва доц. д-р Славов.

Пред NOVA говори българката, обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г.

Теодора, Яница и Деница са от дупнишкото село Яхиново и са плод от втори брак на родителите си. От първата си връзка баща им има едно дете, а майка им – три. Семейството мечтаело да си има и едно общо. Предпочитали момиченце. Появили се обаче всички те. Таткото – багерист по професия, научава новината по телефона, докато е в багера. Тризначките, както и другите три бебета, се раждат преждевременно. За да наддадат на тегло, прекарват известно време в кувьози. Но вече са в отлична форма. Ахмед, Исмаил и Амая пък живеят в Брезница. Планинското село на 16 км от Гоце Делчев е истински пример за място с демографски бум. В него живеят около 3500 души, а 14 бебета са родени само от началото на годината. Има ясла и детска градина, които едва побират всички деца. А училището е не само основно, но и гимназия. Тризнаците са първи деца в младото семейство на строител и на туко-що дипломирала се учителка.

Макар да нямат планове за повече деца, четиримата родители, създали шест нови живота само за ден, пожелават щастието си на всеки. И напомнят, че понякога то идва в тройни дози.

Повече по темата гледайте във видеото.