Бойните им способности ги нареждат до най-елитните части на НАТО

Най-младото формирование в Българската армия са Силите за специални операции. Бойните им способности ги нареждат до най-елитните части на НАТО. Командосите са в ежедневна готовност за реални мисии, в които да демонстрират способите за провеждане на специално разузнаване, освобождаване на заложници и обезвреждане на терористи. Тези свои умения командосите показаха и на полигона в Црънча.

Денят на храбростта и Българската армия: Как ще отбележат празника жителите и гостите на Русе?

Един от тях е сред от най-добрите снайперисти в Специалните сили. Преди 17 години постъпва в редиците на Българската армия след дълго колебание дали да поеме лекарската професия или да стане командос.

„На първо място мога да кажа, че се лишаваме от семействата си. Това е най-големият проблем за всеки един баща. Аз лично имам три деца - на 18, 15 и на 10 години. Армията обаче ми е дала много неща. През годините успях да започна от най-ниското ниво и към днешна дата вече съм офицер в Специалните сили и управлявам хора”, казва той.

На втория ден от Великден: Литийно шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир (ВИДЕО)

Уменията, които придобива, го издигат до ръководител на група. Смята, че тук се изграждат характери, които да бъдат пример за другите военни.

„На момчетата и момичетата, които идват сега, казвам на първо място да бъдат дисциплинирани. Да са мотивирани и да слушат по-опитните си колеги. Качеството на личния състав в Българската армия и неговата натренираност не отстъпват по никакъв начин от западните армии и колегите от НАТО на всяко учение потвърждават моите думи. Това ни дава много, дава ни самочувствие - на мен и на моите подчинени. Дава ни по-голямо чувство за отговорност, за удовлетвореност. Сверяваме часовниците, когато работим със западните ни колеги”, добавя още офицерът.

Казва, че никога няма да забрави войната в Афганистан, където е бил на специална мисия.

„Войната е много грозно нещо. Там видях неща, които по-добре нормален човек да не ги вижда. Там няма раса, няма възраст, няма пол - всички са засегнати”, добавя той.

Казва, че тероризмът е една от съвременните заплахи за целия свят. Затова една от основните мисии на Специалните сили са антитерористичните операции, освобождаване на граждани, взети за заложници, специално разузнаване, директни действия.

Редом до хората под пагон са и военните на четири лапи – Барс и Блейд.

„Основната им цел е да спасяват човешки животи. Кучето реагира първосигнално и атакува заплахата, която бихме поели ние. Барс е на две години и половина. Той се справя добре с поставените задачи - успешно проследява хора в планинска гориста местност, действа в различни ситуации - с или без стрелба. Показва и местонахождението на евентуално взривно устройство” добавя още той.

Специалните сили са елитът на Българската армия, който се обучава да изпълнява най-тежките, най-рисковите и най-отговорните мисии. За това непрекъснато участва в учения и операции на НАТО, рамо до рамо с американци, гърци, холандци и румънци.

„Българските Специални сили са сочени като едни от най-добрите в съответните съюзи. С това, с което разполагаме като оборудване и снаряжение, българският войник спокойно може да има самочувствието на един от най-добрите в НАТО и не само", казва един от полковниците в Специалните сили.

Повече по темата гледайте в репортажа.

ВСИЧКО ЗА ТЪРЖЕСТВАТА НА ГЕРГЬОВДЕН У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase