Едно от последните ѝ учения се проведе преди дни на полигон "Ново село"

След началото на войната в Украйна, в края на 2021 г., НАТО започна да прилага допълнителни мерки за сигурност. В тях бе включена и България. У нас беше създадена многонационална бойна група, която да подсили сигурността на югоизточния фланг на Алианса. Едно от последните учения на групата се проведе преди дни на полигон "Ново село". В специалната група участие вземат военни от 10 държави.

Командосите, готови за реални мисии: Среща с най-младото формирование в Българската армия

„Формированието допринася за въздържащия ефект на НАТО в региона и при необходимост то ще участва в отбранителна операция на територията на страната, ако нашият суверенитет бъде застрашен”, каза подполковник Иван Бонев, заместник-командир на многонационалната група в България.

Денят на храбростта и Българската армия: Как ще отбележат празника жителите и гостите на Русе?

Ученията са свързани с възпиране на агресор, нападнал страна от Алианса. 

„Всичко е планирано предварително. Подготовката за занятията е от изключително значение и  нещата трябва да се случват последователно, както и да има стиковка между военнослужещите, които работят на терен”, каза командирът на взвод Иван Станоев.

Бойната група е под командването на Италия.

„Едно от най-важните упражнения е за заздравяване на нашата група, в която са включени военни от различни държави в Алианса. Увеличихме работата в екип, за да се сближим повече”, каза полковник Мариано Скандура, командир на многонационалната бойна група.

„Ние сме от водещите държави. Много често останалите страни взаимстват от нас подходи, както на щабно ниво, така и в работата на терен”, добавя подполковник Бонев.

Целия репортаж гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ТЪРЖЕСТВАТА НА ГЕРГЬОВДЕН У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase