Разказва „Дойче Веле”

Гората Кататумбо е в сърцето на най-голямата зона за отглеждане на кока в Колумбия. Страната произвежда повече кокаин от всякога и наркотикът е най-важният износ за Колумбия. Но докато производството процъфтява, много фермери изпитват проблеми с намирането на купувачи, а причината е свръхпроизводството.

Задържаха 60 кг кокаин на пристанище в Гърция

„Доходите, които печеля от кока, позволяват на мен и семейството ми да се изхранваме. Кататумбо е известен с това, че е много голям и отдалечен от главните пътища и магистрали. Много по-лесно е да транспортирате 10 килограма кока паста, която се побира в малка чанта, отколкото 20 или 30 товара банани, които заемат повече място”, разказва фермерът Уилдер Франко.

Колумбийският флот се включи във високоскоростна гонитба с наркотрафиканти (ВИДЕО)

В неговата ферма той отглежда 130 хиляди растения. От тях се правят 40 кг кока паста, струваща 17-18 хиляди евро. Но сега има опасност Франко да загуби всичко, защото в момента никой не купува паста от кока. Според него това е най-голямата криза, с която фермерите са се сблъсквали някога.

Заловиха в Гърция над 10 тона кокаин, скрит сред тор (СНИМКИ)

Икономическата криза принуждава 17-годишно момче да стане берач на растението. С това се занимава от около две години, а допреди това е ходил на училище. Младежът разказва, че беритбата на кока е строго незаконна. Понякога правителствени войници идват и унищожават растенията кока. Ако работиш там, те арестуват. Може дори да изгорят лабораторията и да унищожат всичко.

Какъв е животът на хората, които произвеждат кока гледайте във видеото. То е част от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.