Страната е една от членките на ЕС с най-драстичен ръст

България е една от страните в ЕС с най-драстичен ръст на младежката безработица. Данните на Евростат за месец март показват, че на годишна база безработните младежи у нас на възраст под 25 г. са нараснали с над 46%. Така от 13 000 през март, 2023-а година те вече са 19 000 души, а делът им е нарастнал от 9,7 на 16%. Общата безработица за март, 2024 в ЕС е 6%, 6,5% - за еврозоната. А данните в България през март са 4%, срещу 4,2% за март, 2023 г.

„Числата на седмицата“: Половината безработни - със средно образование

Според Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, има няколко причини за безработицата. "Най-определящи са икономическите фактори - да няма работа. У нас обаче не е така. Другите фактори са свързани с нюанса между личен живот и работа, младите се наслаждават на всичко, което им предлагат родителите им - така те нямат нужда да работят.  Има и младежи, които работят по отделни проекти на свободна практика", отбеляза тя. 

От своя страна Християн Петков, оперативен мениджър в сайт за търсене на работа, посочи, че в последните години младежката безработица се увеличава. "Имаме ръст, но това не е страшно, защото има работна сила, която просто в момента не може да бъде ангажирана изцяло. Хотелиерството и ресторантьорството заемат половината от предлагането на младежи за работа, така че голяма част от избора им е там", коментира той. 

Повече по темата гледайте във видеото.