Близо 300 хиляди души годишно се явяват пред комисиите

Срокът за създаване на нови комисии към държавни и общински болници изтече и някои лечебни заведения в страната не успяха да изпълнят изискванията на Здравното министерство. 300 хиляди души годишно се явяват пред ТЕЛК комисиите, за да получат бързо решение и правилна оценка.

С трансплантирани сърце и тазобедрени стави през годините, Емил получава няколко временни ТЕЛК решения. Оказва се обаче, че дори да си се явявал многократно, може да изчезнеш от системата.

„Аз бях изхвърлен. Когато отидох през септември миналата година, ми казаха, че не фигурирам в системата. Тогава извадих ТЕЛК-а, показах го, те взеха нещо като решение. Оказа се обаче, че  шест месеца не получавах нито пенсия, нито нищо”, споделя Емил Гълъбов.

След сформиране на комисия са нужни два месеца за обучение на лекарите и разработване на система. В комисиите в университетската болница „Света Екатерина", например, ще работят трима лекари и един технически секретар. От болницата все още нямат категорични отговори кои от документите ще достигат до тях и ще разчитат ли на външни консултанти.

„Темата на NOVA“: Защо и как може да се чака 4 години за освидетелстване от ТЕЛК

„Не би звучало логично тук да идват пациенти на случайно разпределение, за които ние нямаме експертизата, защото ще трябва да връщаме досиетата и ще се получи едно още по-голямо забавяне в циркулиране на едни документи от болница в болница”, каза Георги Найденов, заместник-директор на УМБАЛ „Света Екатерина".

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase